24 mei 2024

Eerste katoen zaadjes ontsproten op de maan

De eerste zaadjes die meegenomen zijn naar de maan door  China’s Chang’e-4 zijn inmiddels ontsproten, dit deelde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA enkele dagen geleden mee. Het betreft in deze de zaadjes van de katoenplant die inmiddels stengelscheuten aan het vormen zijn. Het is de eerste keer dat er organische materie groeiende is op de maan en een belangrijke stap voor lange termijn ruimte-exploratie. Chang’e 4 landde afgelopen 3 januari op de achterkant van de maan met instrumenten om de omgeving van de zuidpool van de maan te onderzoeken.

Katoen zaadjes ontspruiten op de maan credits; AFP / CNSA / BBC

Eerder werden er wel plantjes gekweekt op het ISS maar nooit op een andere maan of een andere planeet. De Chang’e 4 draagt een kleine container met aarde die katoen en aardappelzaadjes bevat alsmede gist en eitjes van fruitvliegjes. Deze mini-biosfeer vormt een artificiële, zichzelf onderhoudende omgeving. In de biosfeer wordt o.a. onderzocht hoe het fotosynthese* proces in zijn werk gaat – het proces in levende organismen dat zorgt dat er energie wordt geproduceerd. De container weegt 3 kg en is 18 cm hoog en is samengesteld door onderzoekers van 28 Chinese universiteiten, hij bevindt zich aan boord van de maanlander, zie hieronder. De organismen erbinnen worden voorzien van water en voedingsstoffen ter bevordering van de groei maar de grootste uitdaging is om de temperatuur in de container op peil te houden in een maan omgeving die varieert van -173C tot 100C of warmer. Over eventuele maanbesmetting met aardse microben is ingaande deze mini-biosfeer ook veel discussie geweest maar volgens de wetenschappers vormt dit geen probleem, Apollo maanmissies hebben reeds rond de 100 vuilniszakken op de maan achtergelaten en daar zijn voor zover bekend geen negatieve effecten geconstateerd. Professor Xie Gengxin, de hoofdontwerper van het biologische experiment zei tegen de South China Morning Post: “We have given consideration to future survival in space.”Learning about these plants’ growth in a low-gravity environment would allow us to lay the foundation for our future establishment of space base.” Hij voegde hieraan toe dat het katoen voor kleding gebruikt kan worden en de aardappelen als een goede voedselbron in de ruimte. Bronnen: BBC / South China Morning Post / CNSA

Chang’e-4 lander credits; AFP / CLEP / CNSA

*fotosynthese; een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten zoals glucose. Het proces komt voor in planten en in sommige bacteriën.

Share

Comments

 1. De plantjes zijn al dood.

  “De kou is ze fataal geworden.

  Dat blijkt uit een persconferentie, waar staatsmedium Chinanews.com melding van maakt. De Chinese ruimtevaartorganisatie kondigde een paar dagen geleden nog trots aan dat aan boord van maanlander Chang’e 4 enkele zaadjes ontkiemd waren, waardoor er – voor het eerst – katoenplanten op de maan groeiden. Maar nu blijkt dus dat die plantjes ten tijde van die aankondiging waarschijnlijk al dood waren of in ieder geval stervende. Volgens staatsmedium Xinhua maakten de plantjes namelijk geen enkele kans tijdens de maannacht. En die zou afgelopen weekend al zijn ingevallen.”

  https://www.scientias.nl/de-mini-plantjes-op-de-maan-zijn-nu-waarschijnlijk-al-dood/

 2. Angele van Oosterom zegt

  Bedankt voor de aanvulling Monique. Het experiment, met 6 soorten organismen, water, grond en lucht, twee kleine camera’s en een klimaat control systeem liep 212,75 uur (rapporten hadden eerder 100 dagen geopperd). De korte groeiperiode heeft qua waarneembare resultaten toch een paar lichtgroene scheuten en knopjes opgeleverd in de bijzondere microzwaartekracht omgeving. De foto was van 7/1, ‘An image from the Earth-based control for the Chang’e-4 mini biosphere experiment on the far side of the Moon on January 7, 87 hours after water injection, showing contrast with the Chang’e-4 sprouts. Chongqing University’ De maannacht viel in rond 13/1 dus op de foto waren ze i.i.g. nog levend.
  zie o.a. https://gbtimes.com/lunar-nighttime-brings-end-to-change-4-biosphere-experiment-and-cotton-sprouts

Speak Your Mind

*