10 december 2023

Parker Solar Probe duikt voor de tweede keer naar de zon

Dat de Parker Solar Probe een taaie rakker is zal voor niemand een verrassing zijn. De sonde doorstaat temperaturen aan de zonzijde van zijn hitteschild van rond de 438°. Tevens heeft de ruimte sonde het record verbroken van de meest dichte nadering tot het zonsoppervlak ooit. Op 5 november 2018 kwam het ruimtescheepje binnen een bereik van 24 miljoen km van het oppervlak van de zon. De Parker Solar Probe heeft inmiddels ook het aphelium bereikt, zijn meest verre punt van de zon, dit was op 19 januari j.l. En opnieuw is de sonde bezig aan zijn tweede ‘close encounter’ met de zon. Mission control bereidt de sonde voor op zijn tweede perihelium, dit zal rond 4 april a.s. zijn.

Parker Solar Probe, artistieke impressie, credits: New Atlas / NASA

De robuuste sonde maakt een excentrieke baan (een omloopbaan van een hemellichaam of ruimtesonde die geen perfecte cirkel beschrijft) die met iedere omwenteling ook steeds nauwer wordt. Het is de bedoeling dat de sonde uiteindelijk 24 complete banen om de zon zal beschrijven. Op zijn perihelium kwam de sonde ongeveer twee keer dichter bij de zon dan de Duits-Amerikaanse Helios  zonnemissies in resp. 1975 en 1976. Terwijl de Parker Solar Probe spiraalsgewijs dichter de zon nadert, zal het uiteindelijk door de bovenste regionen van de solaire atmosfeer of corona scheren. Omdat het te maken krijgt met ongekend hoge temperaturen en straling, vereist de Parker Solar Probe een zorgvuldige voorbereiding voor elk perihelium en aphelium.  Volgens NASA is het vaartuig op 1 januari volledig operationeel geworden en verzendt het gegevens via het Deep Space Network (DSN) van het ruimteagentschap.

Parker Solar Probe, baanbeschrijving credits; New Atlas / NASA

Tot nu toe is 17 gigabytes aan informatie ontvangen door mission control en de complete data van de eerste baan zal naar verwachting voor begin april binnen zijn, voordat vervolgens het solid-state geheugen wordt gewist van verzonden bestanden om plaats te maken voor de volgende batch. Ook krijgt de boordcomputer dan updates voor zijn programmering, zoals positionerings- en navigatiedatasets, samen met een nieuwe geautomatiseerde opdrachtenreeks waarmee het een maand autonoom kan werken. Wanneer de Parker Solar Probe zijn volgend aphelium nadert en het weer binnen 24 miljoen km van de zon af komt, zal de sonde terwijl het passeert, gegevens verzamelen van het viertal instrumenten dat o.a. de versnelling van de zonnewind meet. Daarmee bereikt de temperatuur aan de zonzijde van het hitteschild een temperatuur van ongeveer 438 ° C. “Het was een verhelderende en fascinerende eerste baan”, zegt Parker Solar Probe project manager Andy Driesman van de Johns Hopkins University of Applied Physics, die de sonde heeft ontworpen, gebouwd en beheerd. “We hebben veel geleerd over de werking van het ruimtevaartuig en hoe het reageert op de zonne-omgeving.” Bronnen; New Atlas / NASA
Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d