15 april 2024

Rusland en de Verenigde Staten plannen gezamenlijke Venus missie

‘Venera, my idem! maar ook ‘Venus, here we come!’ Samen naar Venus, ja echt…! Het plan voor een Russisch-Amerikaanse interplanetaire ruimtesonde naar Venus, mogelijke lancering in 2027, werd recentelijk bekend gemaakt door Lyudmila Zasova, co-voorzitter van de bilaterale Venus missiegroep. De Venera D – D voor dolgozhivuschaya of lang leven – Venus missie staat bij Rusland al lang in de planning maar sinds 2013 heeft de VS zich aangesloten bij het project en ook Japan en Europa hebben aangegeven zich bij de Venus missie te willen voegen.

Computer gesimuleerde Venus globe met data van Magellan, Venera 13 – 16 en Pioneer aangevuld met Arecibo credits; Astronomy.com

Dit nieuws maakte co-voorzitter van de bilaterale wetenschappelijke werkgroep Lyudmila Zasova onlangs bekend in een interview voor RIA Novosti, een groot Russisch perbureau. “We zijn de verschillende lanceer data aan het bekijken en komen uit op de jaren 2026, 2027 of 2029 en 2031. Maar zelfs al zouden we de financiering zeer spoedig voor elkaar krijgen dan zal 2026 waarschijnlijk toch niet haalbaar zijn, dus het wordt waarschijnlijk niet eerder dan 2027.” Zasova voegde eraan toe dat de kosten van de Venera-D missie aankomende oktober te Moskou verder besproken zullen worden. Ook werd bekend gemaakt dat Japan en Europa zich bij het project gaan voegen en hun bijdrage zal bestaan uit het leveren van wetenschappelijke instrumenten.

De missie werd vooreerst voorgesteld in 2003 door de Russische Academie van Wetenschappen. In 2013  toonde de Verenigde Staten ook belangstelling in het project en nog datzelfde jaar werd besloten een gezamenlijke werkgroep op te zetten. Het gehele project werd echter vrij kort daarna uitgesteld vanwege de politieke spanningen in de Krim in 2014. Het project is inmiddels weer opgepakt en betreft voor het Russisch aandeel de Venus orbiter en de lander en voor het Amerikaanse deel een klein wetenschapsstation. Het vaartuig zal gelanceerd worden op de Russische Angara-A5 heavy vanuit het Vostochny Cosmodrome in de oostelijk gelegen Amoer regio bij de Chinese grens.

Venera 13 opname van 1 maart 1982 credits; Wired

Venera

Begin deze eeuw was er al sprake om de Russische, toen nog Sovjet, Venera Venus missies (1961 – 1983) nieuw leven in te blazen. De Venera D zou de volgende in rij moeten worden na de reeks Venera verkenningsmissies uit de vorige eeuw. Toen werd het lanceerjaar op 2016 gesteld en zou de sonde met 1800 kilo nuttige lading op een Sojoez 2.1 b raket gelanceerd worden. De originele missie is zelfs nog ouder, in de jaren ’80 van de vorige eeuw zou de Venera-D naar Venus gestuurd worden om een maand aldaar op het kokend hete oppervlak te verblijven o.a. om onderzoek te doen naar de seismische activiteit. Een camera zou live tv tijdens de afdaling uitzenden. De nieuwe Venera D missie ging door talloze stadia in het eerste decennium van de eeuw. Het meest recente concept zou de sonde een lander, een orbiter, een ballon en een vetrolet – vlieger – bevatten. Deze laatste zou op 45 km hoogte moeten opereren. Het doel van de Venus orbiter is atmosferische metingen te doen, en ook de structuur en dynamiek van de bewolking en bliksem te bestuderen.  De ballon zou de wolken ter plekke – in situ – observeren, terwijl de lander in de grond zou boren voor seismisch onderzoek. Er werden in het verleden zestien plekken geselecteerd voor de Venera D missie, de meest vlakke en beste overlevingskansen biedende plekken werden uitgekozen. De Russiche Venera 3 was de eerste lander op Venus, dit geschiedde op 1 maart 1966 maar de sonde werd vernietigd. Verder waren Mariner, de eerste in 1962 die Venus bereikte, de Pioneer en Magellan Amerikaanse Venus verkenningsmissies en Venus Express was een Europese Venusmissie die liep van 2006 tot 2014. Bronnen; Xinhua News, Harvey / Zakutnyaya, Russian Space Probes,Springer, 2011

Share

Comments

  1. A.A. Borgers zegt

    Iedere ontwikkeling die ertoe leidt dat deV.S. en Rusland samenwerken, is goed.

Speak Your Mind

*