16 april 2024

Zwaartekrachtgolven gedetecteerd van botsende zwarte gaten tien miljard lichtjaar ver weg

Credit: LIGO/Virgo

Met de LIGO/Virgo dectoren in de VS en Italië heeft men op vrijdag 17 mei om 05:51:24 UTC – yep, dat was eergisteren – zwaartekrachtsgolven ontdekt en deze zijn afkomstig van twee botsende zwarte gaten op een afstand van maar liefst tien miljard lichtjaar (2950 Mpc) – een record voor afstand. Tien miljard jaar geleden was de Melkweg een zeer jong sterrenstelsel, nog in haar babytijd. Het gaat om de gebeurtenis die te boek staat als S190517h. De botsing vond plaats in een gebied aan de hemel weergegeven op de kaart hierboven met de gekleurde vlakken. Maar dat was nog niet alles! Want vandaag – zondag 19 mei 2019 ergens in de namiddag, ergsns nadat ik in Leiden een halve marathon had gelopen – zagen de detectoren weer een zwaartekrachtgolf passeren, opnieuw van botsende zwarte gaten, de event genaamd S190519bj. En die vond plaats op een afstand van 10,02 miljard lichtjaar (3154 Mpc), iets verder weg dus nog zelfs dan S190517h. Gaat lekker!

Ehhh… nog even over de afstand: het gaat hier om de zogeheten lichtkracht-afstand, niet om de tijd die het licht erover heeft gedaan om de aarde te bereiken. Zie onderstaande tweet en alles tweets daaronder die daarover gaan (klik op de datum in de tweet om het hele gesprek te zien).

Bron: GraceDB + GraceDB.

Share

Comments

 1. Arie, het artikel gaat over twee versmeltende zwarte gaten, maar ik zie op de kaart 4 plekken. Hoe moet ik dat interpreteren? , Hans

  • Hans, omdat het scheidend vermogen van de detectoren niet groot is en er bij botsende zwarte gaten geen electromagnetische straling wordt uitgezonden is de identificatie van de bron erg lastig. De bron ligt dus ergens in één van de vier plekken, maar welke het is dat is nu nog niet bekend.

 2. Is er ook een conversie van een halve marathon naar lichtkracht-afstand Arie, en ga je na interactie met de finishlijn ook stralen als een ster 🙂 …. of implodeer je na afloop?

  • Haha, nou het is niet zo zeer stralen, meer een vorm van gloeiende spieren, die behoorlijk verhit zijn. 😀

   • Ah, infra-rood dus met uitgedoofd Doppler effect 🙂
    Kom ook eens naar Utrecht, daar weten ze van de halve marathon een hele te maken…

  • 1 lichtjaar is ongeveer 448.400.000.000 halve marathons als ik het goed heb uitgerekend.

   Laten we dit verder trekken. Het wereldrecord op de halve marathon voor mannen is 58 minuten en 18 seconden. Laten we Arie wat credit geven, en stellen dat hij er precies een uur over doet om 1 halve marathon te lopen, en dat hij bovendien nooit hoeft te rusten e.d., dan is hij na iets van 51 miljoen jaar klaar.

   Het zou jammer zijn als hij dan al implodeert, want hij moet er eerst nog een blog over schrijven natuurlijk. Persoonlijk denk ik dat hij vanwege deze fantastiche prestatie als een ster behandeld zal worden, implosie of niet. Om hier optimaal van te genieten is hij natuurlijk eerst nog wel 51 miljoen jaar bezig met terugkeren. Waarschijnlijk wat minder, omdat hij nu de zwaartekracht van de zon mee heeft. Ja, hij kan ervoor kiezen op aarde te blijven rennen, maar als hij het zonnestelsel doorkruist kan hij de Ooortwolk bereiken, dus daar reken ik op.

   Ik wens Arie alvast succes, en hoop hem onderweg nog toe te juichen (al zal dat punt vermoed ik ergens tussen halve marathon 1 en 2 liggen, ikzelf ben namelijk aartslui).

   • @June, die 51 miljoen jaar is natuurlijk simpel te overbruggen met een wormhole, maar vergeet dan niet je chipkaart en je Hitchhiker’s Guide to the Galaxy mee te nemen ter oriëntatie.

Speak Your Mind

*