9 december 2023

Toen Einstein uit Rotterdam vertrok

Einstein en z’n vrouw op het dek van de ss Rotterdam. Foto credits: Centre of Jewish History New York

Soms lees je van die dingen waarvan je denkt ‘goh, nooit geweten’. Ik werk al 35 jaar in Rotterdam, maar bij wat ik vandaag in de Rotterdam-katern in NRC Next las moest ik gelijk denken ‘goh, nooit geweten’. Wat blijkt: Albert Einstein is ook in Rotterdam geweest! In 1921 ging hij naar New York en z’n reis daarheen was met de ss Rotterdam, een reis die startte in…. jawel in Rotterdam.

Op 22 maart arriveerde Einstein met z’n vrouw Elsa en ze overnachtten in hotel Weimar (zie foto hierboven) op de Spaansche Kade, dat voor de oorlog het meest vooraanstaande hotel in Rotterdam was en waar veel gefortuneerde landverhuizers verbleven in afwachting van hun inscheping. Op 14 mei 1940 werd het hotel bij het bombardement op Rotterdam verwoest. Over z’n aanstaande verblijf in Rotterdam had Einstein op 8 maart 1921 de volgende brief vanuit Berlijn aan zijn vriend de natuurkundige Paul Ehrenfest in Leiden gestuurd:

Bron: Einstein Papers.

Vervolgens stuurde hij op 17 maart 1921 het volgende korte briefje aan Ehrenfest:

Bron: Einstein Papers.

Kennelijk waren Einstein en z’n vrouw Elsa per trein van Berlijn naar Rotterdam gekomen. Wat Einstein behalve de overnachting in Rotterdam heeft gedaan is niet bekend, maar gezien de korte duur zal het niet veel zijn geweest. Het is ook niet bekend of Ehrenfest die 22e maart nog naar Rotterdam is gekomen om Einstein te spreken. De volgende dag vertrok het stoomschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) naar de Verenigde Staten, waar Einstein als een held werd binnengehaald. Op de passagierslijst komt z’n naam voor (zie de bron van de blog). Einstein’s faam was enkele jaren daarvoor gevestigd, toen z’n Algemene Relativiteitstheorie door Arthur Eddington bij de totale zonsverduistering van 29 mei 1919 kon worden bevestigd. Bron: NRC Next.

Share

Comments

  1. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Nog een aardig NRC artikel over zijn ontmoetingen met Ehrenfest in Leiden;

    https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/01/onbekende-brieven-van-einstein-in-leiden-ontdekt-a3652609

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d