17 april 2024

Planetary Society’s Lightsail 2 bijna klaar voor zonnezeil avontuur [update] live stream

Lightsail 2, de robotische ruimtesonde van de Planetary Society, is ruim vier weken na zijn lancering op 25 juni j.l. vanaf het Kennedy Space Center [update uitgevouwen heden avond om 20:15 NLse tijd] bijna klaar om uit te vouwen en getest te worden op zijn zeilkwaliteiten. Ondertussen heeft het 5 kg wegende vaartuig dat niet veel groter is dan een schoenendoos enkele adembenemende foto’s terug naar aarde gestuurd. Planetary Society’s CEO Bill Nye heeft verklaard dat mocht dit project een succes worden, hiermee de droom van natuurkundige en ruimtevaart visionair Carl Sagan in vervulling gaat. Een zonnezeil dat zonnefotonen omzet in energie die een ruimtevaartuig voort kan stuwen. “Forty years ago, my professor Carl Sagan shared his dream of using solar sail spacecraft to explore the cosmos. The Planetary Society is realizing the dream.”

Mexico en het Caraïbisch gebied via Lightsail 2 credits; Planetary Society

Bovenste foto genomen op 18 juli j.l. via Lightsail 2. Hieronder de afbeelding van het schema voor het ontvouwen van het zeil.

Lightsail 2 ontvouw schema credits; Planetary Society

Missie specialisten plannen het ontvouwen op vandaag 23 juli, om 18:22 UTC of 20:22 NLste tijd. Een backup tijd voor het ontvouwen is gepland om 20:07 UTC of 22:07 NLse tijd. Meer info hieronder in de AB van 24 juni j.l. Bronnen; Interesting Engineering / Planetary Society

Share

Speak Your Mind

*