1 oktober 2023

Vijf “nieuwe” manen van Jupiter zijn nu officieel gedoopt

Close-up van het kolkende wolkendek van Jupiter. Vijf recent ontdekte manen van deze planeet hebben nu een naam ontvangen. Bron: NASA

Jupiter is de koning van het zonnestelsel. Het is niet alleen de grootste planeet, maar “weegt” ook meer dan alle overige planeten bij elkaar. Natuurlijk heeft de koning de meeste onderdanen van iedereen en Jupiter wordt dan ook vergezeld door maar liefst 79 manen – meer dan welke planeet in het zonnestelsel dan ook. Hiertoe behoren twaalf exemplaren die vorig jaar pas ontdekt zijn en vijf hiervan hebben nu een officiële naam ontvangen van de Internationale Astronomische Unie, de toko die over dit soort zaken gaat. Maar hoe gaat dit benoemen precies in z’n werk?

Zodra een “nieuwe” maan ontdekt wordt, krijgt deze altijd eerst een tijdelijk “nummer” toegewezen. Vervolgens mogen de ontdekkers van de maan in kwestie een naam voordragen aan de IAU, die deze dan moet goedkeuren. Hierbij moet een specifieke set regels gevolgd worden – in het geval van Jupiter moeten deze afkomstig zijn uit de Grieks-Romeinse mythologie, waarbij in de praktijk vooral gekozen wordt voor de namen van minnaars of afstammelingen van Jupiter en/of Zeus. Overigens kunnen de ontdekkers er voor kiezen om niét zelf een naam te verzinnen, maar om het publiek om hulp te vragen (waarbij uiteraard wél de geldende regels gevolgd moeten worden).

Wat ik bijna vergeten was te vertellen – de meeste manen van Jupiter vallen in bepaalde groepen en bij iedere groep moet de naam op een bepaalde letter eindigen. De eerste twee manen van dit kwartet behoren tot de Himalia-groep en moeten daarom eindigen op een a. De overige drie behoren tot de Carme-groep en moeten daarom eindigen op een e. De ontdekkers hebben ervoor gekozen om het publiek een naam te laten kiezen en de winnaars zijn geworden….tromgeroffel….Pandia en Ersa (dochters van de maangodin Selene), Eirene (dochter van Themis, de godin van gerechtigheid en wijsheid) en Philophrosyne en Epheme (kleindochters van Zeus)!

Kleine maantjes zoals deze zijn waarschijnlijk restanten van veel grotere objecten die lang geleden op elkaar geknald zijn en hierbij aan stukken zijn geblazen. Als we ze allemaal kunnen vinden (gotta catch ‘m all, als ik zo vrij mag zijn om een Pokémon-begrip te introduceren) dan zal dat enorm helpen om te achterhalen hoe het oorspronkelijke maansysteem van Jupiter eruit moet hebben gezien. Overigens stellen deze “manen” weinig voor hoor – het zijn kleine steenklompen van slechts enkele kilometers groot.

Bron: New Scientist

Share

Comments

  1. Is er leven op Ersa?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: