24 februari 2024

Ewine van Dishoeck krijgt prestigieuze Schwarzschild-medaille

Ewine van Dishoeck. Credit: Henrik Sandsjo.

Het Duitse Astronomische Genootschap (AG) heeft de Karl Schwarzschild-medaille dit jaar toegekend aan de Leidse hoogleraar moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck. De medaille wordt volgende week uitgereikt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de AG in Stuttgart, Duitsland.

IAU-president Van Dishoeck, die vorig jaar de Kavli-prijs voor astrofysica won, krijgt de medaille voor haar onderzoek naar de oorsprong van sterren en planeten. Van Dishoeck heeft met haar expertise in submm- en infraroodsterrenkunde ons begrip van wat er zich tussen de sterren afspeelt vergroot. De interstellaire wolken van gas en stof zijn de kraamkamers van zonnestelsels als het onze. Van Dishoeck heeft met waarnemingen, theorie en experimenten aangetoond hoe moleculen worden gevormd en evolueren in deze wolken. Voor haar onderzoek ontving Van Dishoeck al vele nationale en internationale prijzen.

De Karl Schwarzschild-medaille wordt jaarlijks toegekend aan internationale astrofysici voor hun uitmuntende bijdragen aan de wetenschap. Eerdere Nederlandse winnaars zijn: Maarten Schmidt (1968), Jan Oort (1972), Kees de Jager (1974), Lodewijk Woltjer (1987) en Henk van de Hulst (1995). Bron: Astronomie.nl.

Share

Speak Your Mind

*