23 mei 2024

Jets in gammaflitsers zouden superluminaal kúnnen zijn – sneller dan het licht!

Impressie van een superluminale jet van een gammaflitser. Credit: DESY, Science Communication Lab.

Twee sterrenkundigen –  Jon Hakkila van het College of Charleston en Robert Nemiroff van de Michigan Technological University – zijn met een nieuw model gekomen van jets, straalstromen van gammaflitsers, zeer kortstondige uitbarstingen waarbij zeer veel energie wordt uitgestraald, vooral gammalicht. In hun model zouden die jets zelfs sneller kunnen gaan dan het licht! Dat lijkt tegenstrijdig met de Relativiteitstheorie van Albert Einstein, maar volgens Hakkila en Nemiroff is daar geen sprake van. Het gas in de ‘superluminale jets’, zoals ze worden genoemd, zou alleen sneller dan het licht gaan in het medium van de jet, niet sneller dan het licht in vacuüm. In de lichtcurves van gammaflitsers heeft men ‘time-reversibility‘ waargenomen, een omgekeerde volgorde van aankomst van de gammapulsen.

Het model van de superluminale jets. Credit: J. Hakkila and R. Nemiroff.

Hakkilla vergelijkt de superluminale jet met een platte steen die over het water wordt geworpen om te scheren, waarbij de telkens opspringende steen sneller beweegt dan de golven die het bij het aanraken van het wateroppervlak produceert. Je zou dan niet de eerst geproduceerde golven als eerste zien, maar juist de laatst geproduceerde golven. Hier het vakartikel van Hakkila en Nemiroff, zoals gepubliceerd in the Astrophysical Journal. Bron: College of Charleston.

Share

Comments

  1. Jammer dat het Tsjerenkov-effect geen unieke spectrumlijn heeft anders hadden ze een mooie tool in handen gehad om het te bewijzen.

Speak Your Mind

*