18 april 2024

Aleksej Leonov, de eerste ruimtewandelaar, is overleden

Alexej Leonov. Credit: Roscosmos

Aleksej Archipovich Leonov, de eerste mens die een wandeling in de ruimte maakte (en wel op 18 maart 1965 met de Voschod 2), is afgelopen vrijdag 11 oktober in Moskou op 85-jarige leeftijd overleden. Leonov was in de jaren 60 piloot bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie. Hij behoorde tot de allereerste ploeg van Sovjet-kosmonauten, twintig man sterk. Zijn beroemde ruintewandeling duurde 12 minuten en 9 seconden. “De aarde is rond”, riep hij toen tijdens die unieke ruimtewandeling. Gezagvoerder Pavel Beljajev bleef in de Voschod 2. Voor beiden was het hun eerste ruitmevlucht.

Leonov tijdens zijn ruimtewandeling. Credit: FAI.

Die ruimtewandeling ging nog bijna mis, want na enkele minuten bleek dat in het luchtledige zijn pak zo was uitgezet dat hij niet meer in de luchtsluis paste. Het was Beljajev die hem toen adviseerde om wat lucht uit zijn pak te laten lopen. En dat lukte uiteindelijk, ondanks het grote risico dat de stikstof in zijn bloed zou gaan koken. Hieronder beelden van de allereerste ruimtewandeling.

De tweede en laatste ruimtevlucht van Leonov was aan boord van de Sojoez 19, in het kader van het zogenaamde Apollo-Sojoez Test Project. De Sojoez 19 werd gelanceerd op 15 juli 1975 en in de ruimte gekoppeld aan een Amerikaanse Apollocapsule. Dit was de eerste koppeling in de ruimte tussen ruimtevaartuigen van verschillende naties. Aan boord waren toen naast Leonov Valery Kubasov, Thomas Stafford, Deke Slayton en Vance Brand. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Jammer hoor, ik heb zijn handtekening boven mijn bed hangen!

Speak Your Mind

*