6 oktober 2024

Onderzoekers ontdekken hoe je haarscherpe foto’s van zwarte gaten kunt maken

Het beeld van een zwart gat bestaat uit een serie van heldere ringen, die dezelfde diameter hebben, maar die steeds scherper worden naarmate de fotonen meer omlopen om het zwarte gat hebben gedaan. Credit: George Wong (UIUC) and Michael Johnson (CfA)

Een team sterrenkundigen van het Center for Astrophysics | Harvard and Smithsonian (CfA) in de VS heeft ontdekt hoe je van zwarte gaten haarscherpe foto’s kan maken. Van één zwart gat hebben we al een foto, die van M87* alias Powehi, het superzware zwarte gat in het centrum van M87, gefotografeerd met de Event Horizon Telescope (EHT). Het blijkt uit de berekeningen dat in zo’n foto van een zwart gat een hele serie ‘geneste’ ringen zit, waarbij iedere volgende ring telkens dezelfde diameter heeft, maar steeds scherper is, omdat het licht van de ring vaker om het zwarte gat gedraaid heeft – zie de afbeelding hierboven. Een zwart gat trekt door z’n extreme zwaartekracht fotonen (lichtdeeltjes) aan en die kunnen na één of meerdere omlopen rondom de waarnemingshorizon naar het oneindige verdwijnen óf in het zwarte gat vallen. Zwarte gaten werpen een zogeheten schaduw op het hete invallende gas en die schaduw wordt begrensd door een foton ring, de ring van fotonen die sterk afgebogen worden door het zwarte gat.

Om die opeenvolgende ringen te kunnen zien zijn wel grotere telescopen dan de EHT nodig. Om bijvoorbeeld de n=1 subring te zien moet de EHT worden uitgebreid met een extra telescoop ergens in een baan om de aarde. Wil je de n=2 subring zien dan moet je ‘m uitbreiden met een telescoop op de maan (zie de afbeelding hieronder).

Credit: Michael D. Johnson (CfA), Simulation: George Wong (UIUC)

De berekeningen over foto’s aan een zwart gat werden gepubliceerd in Sciences Advanced. Ehhh.. wat de EHT zelf betreft: die is, zoals we weten bezig om ook een foto, nee wat zeg ik, een video te maken van Sgr A*, het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel. Maar ook in het EHT-team heeft het coronavirus toegeslagen, want de waarnemingen zijn uit voorzorg stopgezet, zoals te lezen in onderstaande tweet.

Bron: IAS.

Share

Comments

  1. Powehi? Uit de Kumulipo, een18de-eeuwse Hawaïaanse scheppingszang: “met eresiertekens getooide peilloze donkere bron van oneindige schepping”. Zit iets in, al was “oneindige vernietiging” misschien ook niet ontoepasselijk. Intussen wachten we nog maar een jaartje langer op de foto van Sgr A*, die ons destijds (als eerste) beloofd was.

  2. Het is een groote stap om een bolbliksem met een zwart gat te vergelijken, toch vind ik er aanwijzingen voor uit de string theorie die ik aanhang die noem ik: “Quantum Function Follows Form model” zie:

    Ball Lightning knowledge seems the key to understand the universe like the splitting dark matter- black hole- big bang- evaporation.
    see:
    https://bigbang-entanglement.blogspot.com/2020/03/ball-lightning-knowledge-is-key-to.html

  3. Arie. Wat is de source voor dit artikel? Waar is de oorspronkelijke tekst te vinden (of wellicht te downloaden)? Je geeft wel aan wie het onderzoek gedaan hebben (Een team sterrenkundigen van het Center for Astrophysics | Harvard and Smithsonian (CfA) ) maar er zit geen link aan vast naar het onderzoek zelf. Bedankt alvast voor je reactie.

Speak Your Mind

*