10 december 2023

Planetair onderzoeksteam vindt nieuw bewijs voor actief tektonisch systeem op de maan

Een onderzoeksteam van de Brown Universiteit, Rhode Island (VS), heeft met behulp van data van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nieuw bewijs gevonden dat de maan mogelijk geen ‘dode’ rots is. In plaats daarvan zou er een actief tektonisch systeem gevonden zijn. Het team, bestaande uit professor Peter Schultz en Adomas Valantinas, afdeling Earth, Environmental and Planetary Sciences, gebruikte nachtobservaties van het Diviner-instrument van de LRO om plekken te vinden die aan het oppervlak blootgesteld gesteente bevatten. Er werden meer dan 500 plekken met blootgelegd gesteente gevonden aan de, naar de aarde gerichte kant, van de maan. Deze plekken bevonden zich allemaal in en rond maan-maria, de grote donkere vlekken op de maan*. Gebieden zonder regoliet waar gesteente is blootgesteld aan het oppervlak zijn zeldzaam. De beelden tonen richels met blootgelegd gesteente op het oppervlak, die, aldus het team, mogelijk het resultaat zijn van een actief tektonisch systeem. De opwaartse beweging breekt het oppervlak en zorgt ervoor dat regoliet kan wegvloeien in scheuren en holtes, waardoor de rotsen bloot komen te liggen. Daar ‘kale’ plekken meestal snel worden bedekt met regoliet, suggereert het team dat dit breken van het oppervlak recent moet zijn geweest – en mogelijk nog steeds gaande is.

Lunar Reconnaissance Orbiter gegevens tonen richels met blootliggend gesteenten op het oppervlak, die het resultaat zijn van een actief tektonisch systeem. Credits; NASA, LRO

Het grootste deel van het maanoppervlak bestaat uit regoliet, een poederachtige deken van gesteente die ontstaan is door een constant bombardement van meteorieten. Gebieden zonder regoliet waar gesteente is blootgesteld aan het oppervlak zijn zeldzaam. Peter Schultz, co-auteur van het wetenschappelijk artikel gepubliceerd in Geology**, stelt: “Blootgestelde blokken gesteente aan de oppervlak hebben een relatief korte levensduur omdat de opbouw van regoliet continu plaatsvindt. Dus wanneer we ze zien moet er een verklaring zijn voor hoe en waarom ze op bepaalde locaties zijn blootgesteld aan het oppervlak.” Richels met blootgesteld gesteente zijn eerder waargenomen op het maanoppervlak, maar aan de randen van oude, met lava gevulde impactbekkens, en waren het resultaat van verzakking als gevolg van het gewicht van de lava.  

Share

Comments

 1. Leuk…..!

  Ik krijg sinds vier jaar matig verweer bij mijn bericht dat er mogelijk nog tektoniek op de Maan heerst.
  Bijna iedereen was van mening dat onze Maan een vast rotsblok zou zijn.
  Maar mijn argument was geschoeid op het feit dat er een heel licht magnetosfeer was gemeten.

  En zo dacht ik dat dit twee redenen kon hebben.
  Een er is heel veel magnetisch gesteente op de Maan Net als op Mars of….
  Twee er is toch nog een kleine vloeibarekern actief die als dynamo werkt.

  Nu blijkt een lokaal vulkanisch gebied ook tektoniek aan te kunnen sturen maar dan blijft die licht magnetosfeer bijzonder.
  Dus wat is nu het beste bericht ?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d