29 november 2023

Waarde van pi is bepaald met behulp van zwaartekrachtgolven: pi ≈ 3,115

Credit: Pixabay

De theoretisch sterrenkundige Carl-Johan Haster (Massachusetts Institute of Technology) is er in geslaagd om met behulp van zwaartekrachtgolven de waarde van pi (π) te bepalen, pi ≈ 3,115. Eh… wacht even hoor ik jullie al denken, pi 3,115? Pi is toch 3,141592653…. en dan nog pakweg vijftig biljoen decimalen achter de komma, volgens de laatste computerberekeningen? Zelfs de Babyloniërs zaten met hun schatting van 28/8 of 3,125 voor de waarde van pi zo’n 3700 jaar geleden nog dichter bij de werkelijke waarde dan Hasters anno 2020, toch? Ja klopt. En toch is ’t een knap staaltje werk wat Hasters heeft gedaan – hier z’n vakartikel over die bepaling van de waarde van pi door hem. Waar het om gaat is dat pi voorkomt in de formules waarmee zwaartekrachtgolven worden beschreven, de rimpels in de ruimtetijd veroorzaakt door bijvoorbeeld botsende zwarte gaten, die op grond van Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie worden voorspeld en die vanaf 2015 daadwerkelijk zijn waargenomen met LIGO en Virgo.

Credit: From C.J. Haster.

In al die formules is pi een constante, zoals we dat feitelijk altijd doen. Zoals in de formule hierboven, waarmee de fase van de passerende zwaartekrachtgolf wordt beschreven.  Maar Haster deed ’t andersom: beschouw pi nou eens niet als een constante, maar als een variabele en probeer de waarde daarvan vast te stellen aan de hand van de waarnemingen aan zwaartekrachtgolven. En dat deed Haster. Hij gebruikte de gegevens van 22 zwaartekrachtgolven en daar kwam uit naar voren dat pi een waarde ergens tussen 3,027 en 3,163 heeft met 3,115 als meest waarschijnlijke waarde. Bron: Scientific American.

Share

Comments

 1. Hans van der Valk zegt

  Maar hoe moeten we hiermee omgaan ? Want 3,1415 zit overal ingebakken. En het is onmogelijk om zo’n nieuw gegeven in een paar jaar te veranderen. Hans

 2. Misschien is er ook nog een soort rood en blauw verschuiving in de range en kom je met een correctie meer in de buurt van het gekende getal. Grappig dat het omgekeerd benaderd is en wie weet wat dat weer voor inzichten gaat brengen.

 3. Waarde van PI:

  Ik weet van niets alles, maar als bouwkundige werkte ik eerst in mm en 380 graden.
  Later moest het zogezegd nauwkeuriger en werkte we in 1/10 van één mm en draaide we in 400 gons.

  Uiteindelijk bleek nog steeds zo precies uit te komen als verwacht en moesten we nog steeds een beetje smokkelen.
  Een meetkunde professor vertelde ooit tegen mijn; “Hoe nauwkeuriger je wil meten hoe slechter je resultaat is”!

  Ook als muzikant heb ik een redelijk goed gehoor hoe je een snaarinstrument in een geluidsspectrum mag stemmen zodat we het lekker vinden klinken.
  Toch als je dit resultaat weer met een digitale-turner controleert blijken er weer verschillen in opvatting te zijn.

  En zo ga ik er vanuit dat een door mensen opgestelde constante geen werkelijkheidsbeeld gaat laten zien van dat onvoorstelbare vrijwel onbekende Universum.
  Dus die plus – minus berekening toont minstens meer de werkelijkheid dan het nu geaccepteerde getal.

  Ik vind die 3,115 wel lekker.

  O ja, ook bij mij telescopen kocht ik op aanraden allerlei instrumentjes met bijvoorbeeld lazerstaartjes er op.
  Toch gaf dit niet het verwachte resultaat, daarom draaide ik net zo lang aan mijn spiegels tot de komeetjes lichtpunten waren met een zo klein mogelijke afmeting.

  Meten is weten zeggen we vaak.
  Maar ervaren is bewaren is de zaak.

  Ook tijdens mijn instrumentbouw bleken de getallen niet de juiste locatie te genereren.
  Ik wist namelijk pas de juiste plek van de brug als alle snaren er over lagen en op de juiste spanning stonden.

  Dus voor mij betreffende PI “We weten het nog nie”!

 4. Elias Felipe de Carvalho zegt

  I’ll make a guess that maybe it has already been used. You may have to apply a correction to the pi value defined by the Lorentz transform. This correction must take into account the speed of propagation of the gravitational wave. I did a calculation here and I think the gravitational wave must propagate with a speed of 38950000m/s for the pi to be 3.115

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: