30 november 2023

Ontstaan zonnestelsel wellicht een gevolg van botsing Sagittarius stelsel en Melkwegstelsel

Klikken voor de geanimeerde gif versie. Credit: ESA.

Het zou best wel eens kunnen zij dat ons zonnestelsel z’n bestaan te danken heeft aan een botsing die ons Melkwegstelsel gehad heeft met het Sagittarius dwergstelsel – en daarmee hebben wij dus ook ons bestaan aan die botsing te danken. In de jaren negentig werd dat lichtzwakke dwergstelsel ontdekt – hij is pakweg 10.000 keer lichter dan de Melkweg – en dankzij de waarnemingen met de Europese Gaia satelliet, die inmiddels van meer dan een miljard sterren in de Melkweg de eigenschappen zoals positie, snelheid en afstand heeft gemeten, weten we dat het Sagittarius stelsel in het verleden tot drie keer toe een botsing met het Melkwegstelsel heeft ondergaan. De eerste keer dat dat gebeurde was ergens tussen de zes en vijf miljard jaar geleden, de twee keer was ongeveer twee miljard jaar geleden en de derde en laatste keer was een miljard jaar geleden (zie de figuur hieronder en de video onderaan).

Credit: ESA.

De metingen met Gaia laten zien dat dat botsing (waarbij Sagittarius gewoon dwars door het vlak van de Melkweg vloog, daarbij veel gas achterlatend) een grote uitbarsting van verhoogde stervorming met zich meebracht, de eerste met een hoogtepunt 5,7 miljard jaar geleden, de tweede 1,9 miljard jaar geleden en de derde 1 miljard jaar geleden. Analyse van de Gaia-gegevens van sterren binnen een straal van 6500 lichtjaar van de aarde door een team sterrenkundigen onder leiding van Tomás Ruiz-Lara (Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) in Tenerife) laat zien dat die eerste botsing en golf van stervorming wellicht ook de vorming van het zonnestelsel als resultaat hebben gehad. Zekerheid daarover hebben ze niet, maar het is wel degelijk een mogelijkheid. In Nature Astronomy schreven ze er een vakartikel over.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Ik vind het heel knap als je 5,7 miljard jaar terug kunt rekenen vanuit de huidige posities van sterren en gas.
    Was er laatst niet een artikel dat aantoonde dat het na 50 miljoen jaar terugrekenen al chaotisch wordt in het geval van 3 sterren of zwarte gaten? Hoe kan het dan wel 5,7 miljard jaar goed gaan zonder chaos?

  2. Yochem zegt

    Er is toch geen spraken geweest van een botsing, maar van een samensmelting.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: