22 februari 2024

Daar is ‘ie weer: de ’twee manen aan de hemel-hoax’

Ik zag ‘m vandaag weer langskomen, op de Facebook-pagina van het Astroforum: de ’twee manen aan de hemel-hoax‘, nee nog vollediger de ’twee manen aan de hemel op 27 augustus-hoax’. Hij waart wereldwijd al rond sinds 2003, toen Mars relatief dichtbij de aarde stond – in 2015 passeerde hij hier ook al eens. Er gaan meerdere versies van de hoax rond, maar ruwweg wordt het volgende verkondigd:

On 27th August 2020, there will be two moon. The whole world is waiting for it. On this day Mars will be very bright and like moon everyone can see it with naked eyes. This day it will be the 34.65 million miles away from Earth. On this day do not forget to see this at 12:30 night. Because you will see two moons in the sky. This event will happen again in year 2297. Please share this with all. Because those who are living now cannot see it second time in year 2297.

Afijn, jullie begrijpen vast wat er werkelijk gaat gebeuren op 27 augustus: géén twee manen aan de hemel. Geen Mars zo groot als de maan. De rode planeet is wel te zien, een groot deel van de nacht als een heldere rode ster (magnitude – 1), maar met een schijnbare middellijn van 18,3 boogseconde is ‘ie alleen in een telescoop bij een flinke vergroting als een klein schijfje te zien.

Verder staat de maan 27 augustus in het sterrenbeeld Slangendrager, terwijl Mars daar ver van verwijderd is, in het sterrenbeeld Vissen. En de maan is niet eens vol, hij is dan twee dagen na Eerste Kwartier. Kortom, een hoax die voor 100% onzin verkondigt, zoals de meeste hoaxen ook doen.

Share

Comments

  1. Toch bedankt voor de tip; lijkt me fenomenaal, ik kan niet wachten!

  2. Is het niet weer eens tijd voor een mooi astro hoax lijstje…… ik vind dat altijd super vermakelijk om te lezen en nu we toch allemaal in onze blote kont voor de waaier liggen haha…….

Speak Your Mind

*