23 mei 2024

Chinese maanverkenner Chang’e-5 geland in de ‘Oceaan der Stormen’

Een panoramafoto gemaakt door de Chang’e 5 lander. Geen idee trouwens waar dat Moiree patroon vandaan komt. Credit: CNSA/CLEP.

De Chinese lander Chang’e-5 is gisteren succesvol geland op de maan. Chang’e-5 moet voor het eerst sinds 1976 maanstenen naar de aarde sturen, waarmee China na de VS en Sovjet-Unie het derde land is dat maanstenen naar de aarde brengt.

China had vooraf niet bekend gemaakt wanneer de landing zou plaatsvinden. Het ruimtevaartuig kwam dinsdag 1 december om 16.13 uur Nederlandse tijd neer op de geplande landingsplaats, de vulkanische formatie Mons Rümker in Oceanus Procellarum, de Oceaan der Stormen. Het materiaal aan de oppervlakte is op die plek minder oud dan in de gebieden waar de Apollo-missies in de jaren 60 en 70 zijn geland. Planeetwetenschappers hopen daardoor een completer beeld te krijgen van de maan. Hieronder een kaart met daarop de plek waar Chang’e-5 geland is.

Credit: CNSA

De maanmissie bestaat uit een maanorbiter, lander met stijgraket en re-entrycapsule. De lander is op 24 november gelanceerd en na een serie manoeuvres losgekoppeld van een module die in een baan om de maan blijft. Volgens plan gaat Chang’e-5 twee dagen gruis opscheppen en in het oppervlak boren om in totaal 2 kilo maanmateriaal in de lander op te slaan.

Daarna wordt de opstijgtrap met de maanmonsters gelanceerd – volgens de planning donderdag a.s. om 16.10 uur – om weer aan te koppelen bij de servicemodule in een baan om de maan. De maanstenen worden dan overgebracht naar een hittebestendige terugkeercapsule die de kostbare vracht naar aarde brengt. Half december moet de capsule neerkomen in een gebied in de Chinese autonome regio Binnen-Mongolië.

De landing van Chang’e-5 is China’s derde succesvolle maanlanding. Eerder landden Chang’e-3 bij Mare Imbrium en Chang’e-4 in een krater op de achterkant van de maan. Die twee landers hadden een robotwagentje bij zich en zijn nog steeds actief.

Hieronder een tweet met beelden van de landing.

Bron: NOS.

Share

Comments

  1. Ze laten er geen gras over groeien, de opschepper is alweer op de terugweg…
    “Its ascender module lifted off from the lunar surface shortly after 11 p.m. Beijing time Thursday (1500 GMT) and was to connect with its return vehicle in lunar orbit and transfer the samples to the capsule, according to the China National Space Administration.”

Speak Your Mind

*