20 april 2024

Weer en Maan frustreert verschijning komeet C/2022 E3 (ZTF)

Van alle astronomische soorten objecten die we aan de hemel kunnen zien zijn kometen denk ik wel het meest dynamisch en onvoorspelbaar. Ik ben dol op het waarnemen en fotograferen van kometen, vooral als ze een staart willen vormen.

Komeet C/2022 E3 (ZTF) is pas vorig jaar ontdekt, op 2 maart, door de Zwicky Transient Facility (ZTF). Het is een langperiodieke komeet, zo’n 50 duizend jaar geleden was zijn vorige bezoek aan het centrale deel van ons zonnestelsel. Het zou bij deze passage weliswaar geen spectaculaire verschijning worden, maar misschien toch wel net met het blote oog zichtbaar. Het traject langs de hemel was ook gunstig voor de Noordelijke bewoners van onze aardbol.

De komeet was het dichtst bij de Zon op 12 januari 2023 op een afstand van 166 miljoen km. De dichtste nadering tot de Aarde was op 1 februari op 42 miljoen km. De zichtbaarheid was afgelopen weken het best. De helderheid bereikte een magnitude 5, onder goede omstandigheden inderdaad nèt zonder optische hulpmiddelen te zien. Hoe frustrerend is het dan dat tijdens deze beste dagen van zichtbaarheid het weer hier niet wil meewerken en dat áls het opklaarde de (bijna) Volle Maan flink stond/staat te hinderen.

Ala, toch met het overvloedige maanlicht maar een foto gemaakt. Deze komeet is immers met gezwinde spoed weer onderweg naar outerspace en komt nooit meer terug.

Begon ik net te schrijven aan dit stukje en zie ik de APOD, oftewel de astrofoto  van de dag. Ja doei!
Toch maar even doorgetypt. Hopelijk hebben we met de volgende (onverwachte) komeetverschijning meer geluk!

Komeet C/2022 E3 (ZTF)

Doei C/2022 E3 (ZTF)

Voor wie de komeet ook nog wil uitzwaaien: kijk op https://theskylive.com/c2022e3-info

 

Share

Comments

 1. Ja ja.
  Het klopt helemaal voor Nederland.
  Ik heb ook gewacht tot het weer toevallig mee wou werken om mijn telescoop eens richting die bijzondere Groene Komeet te stellen. En wat blijkt….!
  Is het eens best helder maar hebben we ook nog bijna volle MAAN.
  En zo kon ik zoeken wat ik wilde, maar kreeg ik niets van dit unieke object in beeld.
  Een collega wist op eens de juiste coördinaten te bemachtigen en zo deed hij z’n uiterste best om met zijn 12″ kijker kaas te maken van dat wat hij zag.
  En zo wisten we het zeker: Dit is mooie media, maar een moeilijk met ogen zichtbaar object.
  Toch…. waren er op 07 02 2023 20 gasten die allemaal al het andere wat “wel” te zien was geweldig vonden.

 2. jan brandt zegt

  De combinatie kometen en hooggespannen verwachtingen is en blijft voor mij persoonlijk nog steeds “een dingetje”….Ooit ergens in de begin jaren 70 begonnen met een vette “Kohautek-frustratie” en eigenlijk nooit meer echt over gegaan….op die paar zeldzame uitzonderingen zoals o.a komeet Hale-Bop daargelaten. En…het wordt er zeker niet beter op omdat die verwachtingen in de schrijvende pers…hoe goed deze aandacht ook bedoeld is….soms zo irrieel lijkt te moeten worden opgekrikt!! Ik ben twee nachten even op jacht geweest met de verrekijker….maarre…helaas pindakaas…noppes…nada…niets. Ik wacht wel weer (on!!)geduldig op de volgende “komeet van de eeuw”!!

Speak Your Mind

*