19 juli 2018

Draaiden de 1e sterren op donkere materie?

Animatie van een donkere sterSterrenkundigen van de Universiteit van Michigan Ann Arbor hebben een nieuwe theorie opgesteld, waarin ze betogen dat de allereerste sterren in het heelal draaiden op donkere materie. Ze spreken dan ook van donkere sterren. Tegenwoordig is kernfusie van waterstof en andere elemenenten de motor waarop sterren draaien. In het vroege heelal was de dichtheid van donkere materie op sommige plekken hoog genoeg om de WIMP’s, de deeltjes die de donkere materie vermoedelijk vormen1, te laten annihileren (botsen) en die botsing leverde de energie voor de eerste sterren om te stralen. Aldus een recente studie van de groep sterrenkundigen, die onder leiding stonden van Katherine Freese. Echt nieuw is het idee van die donkere sterren overigens niet, want een jaar geleden had ik een blog met dezelfde strekking

Noten
  1. WIMP staat voor Weakly Interacting Massive Particle. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.