21 juli 2018

XMM-Newton ontdekt tussenmaatje zwarte gaten

ESO 243 49 met HLX-1

ESO 243-49 met HLX-1

In de categorie zwarte gaten kenden we tot nu toe met zekerheid twee types: de stellaire zwarte gaten1, die het product zijn van zware sterren die aan het einde van hun leven de buitenlagen wegblazen en wiens kern tot een zwart gat krimpt, en de galactische zwarte gaten2, de superzware versies die in de kernen van sterrenstelsels resorteren. Naast deze ‘bekende’ vormen van zwarte gaten onderscheiden sterrenkundigen nog twee minder bekende types: de primordiale zwarte gaten, oftewel de mini-zwarte gaten, die z

Noten
  1. 3 tot 20 keer zo zwaar als de zon. []
  2. een miljoen tot enkele miljarden zonmassa’s op de kosmische weegschaal. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.