16 juli 2018

IceCube produceert eerste kaart kosmische straling zuidelijke hemel

Met behulp van ’s wereld grootste neutrinodetector IceCube, een verzameling van 2,5 km lange kabels vol met optische sensoren in het ijs van de Zuidpool, zijn natuurkundigen erin geslaagd om voor het eerst een kaart van de zuidelijke sterrenhemel te produceren waarop te zien is waar de kosmische straling precies vandaan komt (zie afbeelding hierboven). IceCube is eigenlijk gemaakt om neutrino’s vanuit het heelal te detecteren, maar

Reacties

  1. Michiel Bruijn zegt:

    [quote]Santander’s groep denkt dat de hotspots ontstaan door pulsars, welke zich tussen 150 en 300 parsec (1 pc=3,21 lichtjaar) afstand van de aarde bevinden[/quote]

    Dus dat betekent ruwweg tussen de 450 en 900 lichtjaar? Is dat niet iets te dichtbij?

  2. Waarom 'te' dichtbij? Op die afstand kunnen best pulsars staan. Van eentje weten ze al dat die binnen dat bereik staat, de Geminga pulsar. Die staat 250 pc ver weg. Eén parsec is overigens 3,26 lichtjaar, niet 3,21.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.