22 juli 2018

Hubble ziet de ‘uitlaat’ van Herbig-Haro object HH 110


Herbig-Haro objecten zijn pieperdepiep-jonge sterren, die als kenmerk hebben dat ze in twee richtingen verhit gas uitspugen. Om de HH-objecten bevindt zich nog een dichte stofschijf, overblijfsel van de wolk waaruit ze ontstaan zijn en waarin planeten kunnen ontstaan, en als uit die schijf materiaal op de jonge ster valt kan dat verhit worden en leiden tot een straalstroom vanaf de rotatiepolen. Als die schijf de brandstof is, de ster de motor, dan is de straalstroom de uitlaat, om het maar even in autotermen te beschrijven. De sterrenkundigen George Herbig en Guillermo Haro vonden meerdere van deze objecten in de jaren veertig van de 20e eeuw en daarom worden ze naar dit tweetal genoemd. Met de Hubble ruimtetelescoop keken ze onlangs naar eentje ervan – HH 110 in het sterrenbeeld Orion – en de foto die ze er van maakten zie je hierboven. In de 0,5 lichtjaar lange straalstroom zie je allerlei heldere plekken, ‘knots’ in het Engels genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid invallend materiaal op de ster wil het uitzenden van die straalstroom soms haperen en soms weer toenemen, hetgeen een wisselende straalstroom oplevert. Vreemd is ook dat we maar

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.