17 juli 2018

17 juli 1975: de allereerste internationale handdruk in de ruimte

De historische handdruk van Tom Stafford en Alexei Leonov

Vandaag zullen twee Amerikaanse en drie Russische astronauten elkaar in het internationale ruimtestation ISS de hand schudden: Sunita Williams en Yuri Malenchenko zijn vanochtend samen met hun Japanse collega Akihiko Hoshide met hun Sojoez TMA-05M bij het ISS aangekomen en ze zullen na het openen van de luiken de handen schudden met Gennady Padalka, Sergei Revin en Joe Acaba, die al aan boord waren. Vandaag precies 37 jaar geleden deden twee van hun landgenoten dat ook: tijdens het Apollo-Sojoez Test Project (ASTP) schudden NASA astronaut Tom Stafford en Sovjet kosmonaut Alexei Leonov elkaar op 17 juli 1975 de hand. Dat was de allereerste keer dat twee mensen uit verschillende landen elkaar in de ruimte de hand schudden. Een historisch moment dus en ook een voorloper van de huidige internationale samenwerking. Dat was ook precies de bedoeling van het ASTP:

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.