20 juli 2018

Phoenix cluster van sterrenstelsels beleeft record-stervorming


De NASA heeft vandaag – zoals aangekondigd – op een persconferentie laten weten dat sterrenkundigen met een heleboel instrumenten, waaronder de r

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Weet je, ik heb dit soort gedrag altijd al vermoedt. Elliptische reuzenstelsels, die de kern vormen van de meeste clusters, zijn altijd geacht om “dood” te zijn qua stervorming – dit werd later gekoppeld aan de activiteit van het monsterlijke zwarte gat in het centrum van dit soort sterrenstelsels. Ik heb altijd vermoed dat dit slechts een “fase” is: als het zwarte gat weer tot rust komt, kan het stelsel naar hartelust nieuwe gas aanvoeren met een geschikte temperatuur voor het vormen van nieuwe sterren. Dit soort gedrag bij elliptische reuzenclusters werd altijd in verband gebracht met de “botsing” tussen een elliptisch stelsel en een spiraalstelsel. Het wijdverbreide voorkomen van stervorming in elliptische stelsels in de Phoenix cluster kan echter hier niet geheel door verklaard worden. Ik denk/vermoed dat in de toekomst vele elliptische reuzenstelsels een “nieuwe jeugd” kennen waarbij ze zelfs een nieuwe schijf zouden kunnen vormen, waarbij het oorspronkelijke elliptische stelsel niets anders is dan de “bulge” van een gigantisch schijfstelsel. Maar goed, dat blijft koffiedik kijken. Toch wel leuk en boeiend nieuws, dit!

  2. Interessante gedachten, Olaf! Ik vraag mij wel af of er sprake is van achtereenvolgende fasen, van verschillende ontwikkelingen, of dat er ook periodieke activiteit is. Zo’n superzwaar zwart gat kan een fase van activiteit hebben, maar dat kan verschillende keren zijn, telkens als ‘ie gevoed wordt door massa die het aantrekt en die z’n omringende accretieschijf doen oplichten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.