21 mei 2018

Mars is ooit leefbaar geweest

curiosity drill sample

This image from NASA’s Curiosity rover shows the first sample of powdered rock extracted by the rover’s drill.

De Marsrover Curiosity heeft een rotsmonster geanalyseerd en heeft hierin zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof aangetroffen. Dit zijn allemaal belangrijke bouwstenen voor het leven. Curiosity heeft het monster uit een stuk afzettingsgesteente geboord, op een plek waar ooit een waterloop heeft gestroomd. De belangrijkste opdracht voor de Amerikaanse Marswagen Curiosity was antwoord te vinden op de vraag of de rode planeet ooit bewoonbaar is geweest. Het antwoord daarop lijkt nu “ja” te zijn.

Aanwijzingen voor dit bewoonbare verleden zijn gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door twee instrumenten aan boord van Curiosity: Sample Analysis at Mars (SAM) en Chemistry and Mineralogy (CheMin). De gegevens hebben

Reacties

  1. Hephaistos zegt:

    Grappig, Curiosity had het nieuws zelf getwitterd:

    “I was sent to Mars to find evidence of past habitable environments. Achievement unlocked!”

    https://twitter.com/MarsCuriosity

Laat wat van je horen

*