21 juli 2018

Grote Hot Spot-gaten in de atmosfeer van Jupiter ‘rijden op de golven’

Dat donkerblauwe in het midden is de door Cassini gefotografeerde hot spot in de atmosfeer van Jupiter.

Dat donkerblauwe in het midden is de door Cassini gefotografeerde hot spot in de atmosfeer van Jupiter.

Normaal gesproken heeft de reuzenplaneet Jupiter een dicht wolkendek, maar heel af en toe ontstaan er donkere gaten, waar de wolken niet voorkomen, met name bij de evenaar van Jupiter. De grootste exemplaren van die gaten worden ‘hot spots’ genoemd – in infraroodlicht zijn ze erg helder, vandaar de naam – en foto’s gemaakt met de Cassini sonde van de NASA laten zien dat deze hot spots veroorzaakt worden door zogenaamde Rossby golven, welke ook in onze eigen atmosfeer en in de oceaan voor op en neer golvende patronen kunnen zorgen. Eh… Cassini draait toch om Saturnus en niet om Jupiter, hoor ik menig oplettende Astrobloglezer al denken. Yep, goed opgelet. De foto’s dateren dan ook van eind 2000, toen Cassini onderweg richting Saturnus Jupiter passeerde en een serie opnames maakte, zoals de serie hieronder.

Foto's van een hot spot, gemaakt door Cassini in 2001

Foto’s van een hot spot, gemaakt door Cassini in 2001. Deze komt in botsing met een rijtje met ‘vortexen’ die van rechts komen.

Wetenschapper

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.