19 juli 2018

Saturnus is een soort antiekwinkel

Dione Rhea Enceladus

Cassini-opname van de Saturnusmanen Dione, Rhea en Enceladus (v.l.n.r.). Op het moment van de opname bevond de ruimtesonde zich aan de nachtzijde van de planeet.

Een nieuwe analyse van gegevens die verzameld zijn door de ruimtesonde Cassini wijst erop dat de manen en ringen van Saturnus licht versleten overblijfselen zijn uit de begintijd van het zonnestelsel. Hoewel hun oppervlakken sporen van recente ‘vervuiling’ vertonen, zijn deze objecten meer dan vier miljard jaar oud.

Onderzoek met een van de spectrometers van Cassini heeft uitgewezen dat de kleurverschillen die de ringen en manen vertonen doorgaans heel oppervlakkig zijn. Ook is vastgesteld dat ze heel veel bevroren water bevatten

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.