16 juli 2018

ESA keurt exoplanetenmissie PLATO goed

plato

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft vandaag bekendgemaakt dat de PLATO missie, die aardachtige exoplaneten bij andere sterren wil gaan bestuderen, is goedgekeurd. PLATO staat voor ‘Planetary Transits and Oscillations of stars‘ en de bedoeling is dat deze in 2024 zal worden gelanceerd. In de sonde komen maar liefst 34 kleine telescopen en camera’s, die bij pakweg een miljoen sterren verspreid over de halve hemelbol middels kleine dipjes in de lichtcurves op zoek zal gaan naar exoplaneten die de grootte van de aarde hebben, of die iets groter zijn – de zogenaamde superaardes – en die zich in de leefbare zone van hun ster bevinden, waar water in vloeibare toestand kan voorkomen. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van de gegevens die de nu in gang zijnde Europese Gaia missie aan het doen is, waarbij een miljard sterren van de Melkweg in kaart worden gebracht. PLATO zal met een Sojoez raket gelanceerd worden vanaf

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Kijk daar wordt ik nou blij van, dat in het huidige financiële klimaat zo’n missie nog mogelijk is 😀

  2. Wybren de Jong zegt:

    De EChO-missie lijkt mij eigenlijk interessanter dan de PLATO missie,
    want bij de eerste leer je echt meer over de aard van de exoplaneten zelf.
    Zie: http://sci.esa.int/echo/49259-science/

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.