24 mei 2018

Twee planeten-in-wording ontdekt bij jonge ster

Image at 7 mm wavelength of the dusty disk around the star HD 169142 obtained with the Very Large Array (VLA) at 7 mm wavelength. The positions of the protoplanet candidates are marked with plus signs (+). The insert in the upper right corner shows, at the same scale, the bright infrared source in the inner disk cavity, as observed with the VLT at 3.8 micron wavelength.

Image at 7 mm wavelength of the dusty disk around the star HD 169142 obtained with the Very Large Array (VLA) at 7 mm wavelength. The positions of the protoplanet candidates are marked with plus signs (+). The insert in the upper right corner shows, at the same scale, the bright infrared source in the inner disk cavity, as observed with the VLT at 3.8 micron wavelength.

Planeten worden geboren vanuit wervelende schijven van gas en stof – zogenaamde planeetvormende of protoplanetaire schijven, die meestal rondom jonge sterren draaien. Zodra de “zaad” van een planeet gevormd is, zal deze steeds meer materiaal gaan aantrekken en zo een holte of gat gaan uitkerven in de schijf. Dit proces is lastig te bestuderen, vandaar dat er niet veel over bekend is. Daar is nu verandering in gekomen!

Men heeft namelijk bewijs gevonden voor twee holtes in de schijf rondom de ster HD169142. Deze schijf strekt zich uit over een afstand van 150 AU vanaf de ster (1 AU is de afstand zon-aarde) en bevindt zich in een optimale ori

Laat wat van je horen

*