22 juli 2018

Zonsverduistering op 20 maart 2015

gedeeltelijke zonsverduistering

Op vrijdag 20 maart 2015 vindt er een totale zonsverduistering plaats die in de Benelux te zien zal zijn als een mooie gedeeltelijke eclips. Zo zullen we vanuit Nederland en Belgi

Reacties

 1. Laten we duimen op goed weer. Het is nog ver weg, maar ik kijk er nu al naar uit.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  T-minus 29 days! 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Cooool….ik kijk er naar uit! 🙂

  Hier nog een hele goeie page met graphs en animaties etc
  http://www.timeanddate.com/eclipse/solar/2015-march-20

 4. Co van Driel zegt:

  Ik verheug me al op 20 maart en hopelijk is het dan goed weer !

 5. Co van Driel zegt:

  Ik heb inmiddels 3 eclipsbrillen besteld. Eentje voor mezelf, een voor mijn vader en een voor mijn moeder. Die van 1999 zijn we helaas kwijtgeraakt. Op 3 oktober 2005 was ik in Portugal en heb daar (zonder eclipsbril overigens) de zonsverduistering (ook rond de 85%) gezien. Bij ca. 85% wordt het niet merkbaar donker als je niets weet. Maar omdat de kranten in Portugal er natuurlijk vol van stonden wist ik het, en dan merk je het wel een klein beetje. Het wordt iets kouder en de vogels worden even wat stiller. Op 11 augustus 1999 was ik in Noord-Frankrijk waar het helaas bewolkt was, maar tussen de wolken door zag je tóch de corona. En het werd in de laatste minuut écht heel donker. Adembenemend, maar dat weten jullie ook allemaal natuurlijk. Ik had begin jaren 70 al gelezen over die zonsverduistering van 1999, en nu is dat alweer bijna 16 jaar geleden … Pffff, wat gaat de tijd snel !

  • jp Mach1 zegt:

   Leuk Co dat je dat al begingjaren 70 al op je agenda zet , toen was ik 11 jaar . Maar ik had in 1987 het gelezen en tegen iedereen gezegt wat er ook gebeurt ik ben op 11 aug 1999 in Frankrijk ik was meer naar Le Harve gereden en zag het goed de totaal Eclips
   Ik zal ook naar spitsbergen gaan maar is toch te duur

 6. ik smijt het even hier neer 🙂 maar vanavond schijnt er ook een Maan-Venus-Mars vergadering te zijn;
  http://earthsky.org/tonight/moon-venus-and-mars-bunch-up-at-nightfall-february-20

 7. Wat zo fascinerend is vind ik die afstanden. De maan is 400× kleiner dan de zon, maar de maan staat ook 400× dichter bij de Aarde dan de zon. Is dat even mooi toevallig 😉
  Daarom kunnen wij een totale zonsverduistering zien.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.