17 juli 2018

E=mc²

Einstein-EMc2

Morgen, 14 maart 2015, is het niet alleen pi-dag (in Engelse notatie is 14 maart 3/14, in het jaar ’15) en kan je om

Reacties

 1. Om de een of andere reden kan ik het niet laten om bij dergelijke berichten ook een andere persoon onder de aandacht te brengen

  “He was the first scientist to indicate interrelation between mass and energy proposing the formula E=kmc2 with 0,5 =< k =< 1 as early as in 1873."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Umov

  Toen moest Einstein nog "geproduceerd" worden

 2. Hé, daar heb ik nog nooit van gehoord. Thanx voor de link. Ik heb net even lopen googlen en zie dat er meer zijn die een dergelijke relatie vóór Einstein hebben beschreven, zoals Preston wellicht in 1875. Zie deze PDF daarover: http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0611/0611300.pdf. Zie ook dit artikel over de geschiedenis van e=mc2 http://arxiv.org/ftp/physics/papers/0608/0608289.pdf.

  • Jij ook bedankt voor die twee pdf’s….dat soort papers lees ik graag.

   Ik weet ook pas sinds een halfjaar ofzo. In die cursus die ik laatst poste is hij (Umov) ook nog niet genoemd, terwijl een aantal anderen wel lang kwamen zoals Minkowski en Poincaré. Maar dat kan nog komen, de laatste week is net online gezet en zover ik kan zien grotendeels over de geschiedenis.

  • En laten we Friedrich Hasenöhrl niet vergeten die het op een haar na al juist had waarop Einstein slechts een kleine correctie aan deed 5 maanden na Hasenöhrl´s publicatie.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Hasen%C3%B6hrl

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.