17 juli 2018

Nieuwe catalogus bevat gegevens van 228 miljoen sterren

Met kleuren is de 'sterdichtheid' aan de hemel aangegeven, gebaseerd op de nieuwe USNO-stercatalogus.

Met kleuren is de ‘sterdichtheid’ aan de hemel aangegeven, gebaseerd op de nieuwe USNO-stercatalogus.

Het United States Naval Observatory (USNO, opgericht in 1830) heeft een nieuwe stercatalogus gepubliceerd waarin nauwkeurige posities van 228 miljoen sterren zijn opgenomen, met een precisie van 5 tot 30 milliboogseconden. Voor veel sterren is ook informatie beschikbaar over hun zogeheten eigenbeweging – de minieme jaarlijkse verplaatsing aan de sterrenhemel.

De nieuwe (eerste editie van de) USNO Robotic Astrometric Telescope catalogus (URAT-1) is samengesteld op basis van ca. 65.000 foto’s die in de afgelopen drie jaar gemaakt zijn met een grote digitale camera op de USNO-sterrenwacht in Flagstaff, Arizona. De catalogus bevat alle sterren met een helderheid tussen magnitude 3 (goed zichtbaar met het blote oog) en magnitude 18,5 (ca. 100.000 keer zwakker dan wat nog n

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Zo, en weer terug naar de visite (ik ben jarig 😀 )

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.