19 juni 2018

Occulte bijzonderheden

stellarium-008

Nog

Reacties

 1. Prachtig artikel Martin over een boeiend onderwerp, dat begint met de mooie ‘conjunctie’ van vorige week tussen Venus en Jupiter en dat verder handelt over de talloze ‘occulaties’, bedekkingen van sterren en planeten. Ook mooi vormgegeven met die kleurrijke tabellen. Eh… de laatste afbeelding is door wat editorial gedoe verdwenen, graag weer even uploaden. 🙂

 2. Monique Monique zegt:

  Jeeee Martin…het is een heel onderzoek geworden! Wat ben je toch een enthousiaste tabellen manager. Smiley

 3. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

  Hartelijk dank voor de complimenten. Die kleurrijke tabellen zijn meer een gevolg van luiheid van mijn kant dan creativiteit hoor 😉 Wist je trouwens dat als je Google Translate over een Franstalige website over planeten laat gaan, er opeens een planeet Kwik en een planeet Maart ontstaat? 😉

  En inderdaad, het werd weer een heel onderzoek. Zoals bijna elke blogpost van mij. Ik schrijf meestal vanuit onkunde en verbazing over een op internet gevonden brokje informatie, waarna ik op onderzoek uitga en de door mij opgedane kennis probeer neer te pennen.

  Astroblogs is goed opgezet wat betreft SEO (Search Engine Optimalisation – Zoekmachine geoptimaliseerd) en dus zijn onderwerpen met de juiste zoektermen goed vindbaar. Iemand anders die zich afvraagt of Planeten elkaar onderling kunnen bedekken zal dus als het goed is kunnen profiteren van mijn ‘voorwerk’. 😉

 4. rudiev zegt:

  Leuk artikel martin. Gelukkig nog geen religieuze reacties over de samenstand van planeten. 🙂

  Overigens zou je door de baanresonaties toch wel meer occultaties verwachten, zeker van de planeten dichter bij de zon die redelijk snelle baantjes om de zon draaien.

  Heb je ook nog eens een langere tijd dan 6000 jaar berekend, of is die 6000 jaar een limiet gezien de aarde en alles nog maar 6000 jaar bestaat? 😛 Ok, grapje, want je rekende van -3000 tot 3000 ipv zo’n -4000 tot 2000.

  Gebruik je stellarium vaak, want anders zie ik een nieuw speeltje voor je in het verschiet. 🙂
  http://tweakers.net/nieuws/104106/onderzoekers-combineren-oculus-rift-met-stellarium.html

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Ik heb zelf niets berekend. De berekeningen zijn hoogstens in sommige gevallen door mij gesimuleerd dmv Stellarium. De credits voor de berekeningen behoren toe aan Gilbert Javaux van deze website: http://pgj.pagesperso-orange.fr/occultations-mutuelles.htm

   Wel heb ik deze quote gevonden op de website van GUIDE, wat volgens mij gebruikt is voor het samenstellen van de tabellen: “Between the years 1800 to 2200, planetary and lunar positions in Guide are calculated using the JPL DE-406 ephemeris. One cannot get much better than this. The accuracy is stated to be of the order of milliarcseconds, and I’ve no good reason to doubt this.

   Outside that range, Guide defaults to use of analytic series solutions such as VSOP. These are good to within a fraction of an arcsecond within the years 1000 to 3000, and an arcsecond or two within -2000 to +6000. Outside that range, though, they start to diverge badly and are not to be trusted. (Actually, they might be good to within, say, a degree for many more millennia, sufficient for some uses; but I’ve no way of verifying that. They might be complete garbage at such a range.)”

   Dat van Oculus zag ik eerder vandaag ook. Ik houd het voorlopig op m’n muis en toetsenbord. 🙂

 5. Enceladus Enceladus zegt:

  Wat leuk dat ze kennelijk in het jaar 2 voor Chr. al een soort straatverlichting hadden. 😉

  Petje af voor je gedegen artikel, Martin!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Potverdrie… hebben ze weer het licht aangelaten in de stal?! Ik had nog zo gezegd: “Je mag wel blijven slapen, maar van die lichtschakelaar blijf je af!” 😛

 6. Michael zegt:

  Ik heb een soortgelijke afbeelding uit Stellarium gemaakt van de conjunctie van Jupiter met Venus maar dan van 1 juli vanuit Argentinië. De 4 maantjes stonden op 1 juli ook op 1 lijn in Stellarium. Is het toeval of is het een fout van Stellarium dat de 4 maantjes van Jupiter op één lijn stonden tijdens de samenstand? Overigens een mooi artikel.

  • Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt:

   Hoi Michael. Dat de maantjes van Jupiter 1 lijn vormen is geen toeval – en zeker geen fout van Stellarium. Als ik het goed heb is het de grootte van Jupiter die ervoor zorgt dat de vier grootste maantjes een baanvlak hebben die vrijwel gelijk is aan het baanvlak van Jupiter zelf.

   Jupiter heeft – zoals ik lees – zelfs invloed op de baanvlakken van de overige planeten, waardoor deze allemaal zich nagenoeg in 1 vlak bevinden (het effect wordt al substantieel minder merkbaar bij de dwergplaneten die zich blijkbaar te ver weg bevinden).

   Dit alles bij elkaar maakt dat Jupiters 4 grootste manen zich vanaf aarde gezien op 1 lijn bevinden.

   Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter en https://www.physicsforums.com/threads/why-do-jupiters-moons-line-up.330786/

 7. Enceladus Enceladus zegt:

  Toch kan ik me herinneren dat ergens rond de eeuwwisseling Jupiter en Venus elkaar op een vroege winteravond ook zeer dicht waren genaderd. Zelfs mensen die niets met astronomie hebben, merkten dit toen op.
  Ik herinner me dat ik op de snelweg reed en zelfs even dacht aan een supernova. Het was dus weliswaar geen bedekking, maar wel een zeer dichte nadering. Iemand anders die zich dit nog herinnert?

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.