23 juni 2018

De astronomische herfst is begonnen

herfst-equinox-sept-2013

Vandaag om 10.21 uur begint de astronomische herfst – de weerkundige herfst is al op 1 september begonnen.

Reacties

  1. Vreemd hoor, al die verschillen. Je zou verwachten dat zulke grote objecten als de planeten en de zon, met een ijzige regelmaat zouden ronddraaien. En de invloed van de precessie lijkt me te gering, zo langzaam. Is het de draaiïng van de ellips?

    • De verklaring van die verschillen wordt in de blog genoemd. Alles draait juist om elkaar met een ijzeren regelmaat.

      • aha, ik meen het te begrijpen(?) De variatie van 21, 22, 23 september is een schijnvariatie. De aarde draait wel regelmatig, maar de kalender moet steeds corrigeren vanwege het schrikkeljaar. Dan blijft de vraag waarom dat zelfde niet bij de lente-equinox geldt, als die steevast op 21 maart is. Het is toch niet zo, dat de kalender elk jaar gesynchroniseerd wordt, dat is eens per vier jaar. Afgezien van de correctie eens per 100 jaar.

        Ik dacht even dat het kwam vanwege het draaien van de ellips van de aardbaan zoals een margriet-bloesem-blaadjes-patroon.

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.