18 juni 2018

Heldere, nabije sterrenstelsels spelen verstoppertje

Het spiraalstelsel IC 342: een verlegen buur van de Melkweg.

Het spiraalstelsel IC 342: een verlegen buur van de Melkweg.

De Astronomy Picture of the Day van vandaag laat een bijzonder sterrenstelsel zien. Dit sterrenstelsel staat bekend als IC 342 en is een spiraalstelsel, vergelijkbaar met de Melkweg, op een afstand van ‘slechts’ 10 miljoen lichtjaar – net voorbij de rand van de Lokale Groep. Zo’n sterrenstelsel zou ontzettend helder moeten zijn en dus gespot zijn door Charles Messier en z’n weg hebben gevonden in zijn beroemde catalogus van (vooral) sterrenstelsels en nevels. Maar helaas ontbreekt IC 342 in die catalogus en zelfs de minder exclusieve NGC-catalogus heeft geen oog voor IC 342 (ook wel Caldwell 5 genoemd). De vrij obscure Index Catalogue is alles wat erin zit voor Caldwell 5. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom is IC 342 niet

Reacties

  1. GigaGerard zegt:

    Mooi plaatje ook: Maffei 1 en 2 in de wolken van de melkweg!
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Maffei_1_and_2.jpg

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.