7xkyj1s

Burn baby burn, zó komt de TGO in een baan om Mars terecht

exomars_2016_tgo

Morgen, woensdag 19 oktober, is het zo ver, dan komt de ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter (TGO) in een baan om Mars en zal de entry, descent, and landing Demonstrator Module (EDM) Schiaparelli lander een zachte landing maken in het gebied Meridiani Planum, vlakbij de evenaar van Mars – zie deze tijdlijn voor alle exacte tijden. Hoe de TGO in een elliptische baan om Mars komt is een heel precies en uitgedokterd proces, dat van de dames en heren vluchtleiders bij ESOC in Darmstadt de nodige deskundigheid verlangt. Hier een korte beschrijving van wat er morgenmiddag allemaal gaat gebeuren.

De TGO gaat op dit moment veel te snel om in een baan om Mars te komen. Hij moet flink worden afgeremd en wel met 1550 meter per seconde. Remt ‘ie niet af dan zal de sonde linea recta langs Mars vliegen en de diepte van het buitenste deel van het zonnestelsel in verdwijnen. Om te kunnen remmen zal de TGO eerst 180° draaien, zodat de motor in de vliegrichting komt te staan. Dat draaien begint om 15:04:47 uur Nederlandse tijd en zal een half uur duren. De 2,2 meter grote high gain antenna en de zonnepanelen zullen in een veilige ‘boost position’ worden gezet en dan niet bruikbaar zijn. De enige communicatie met de aarde verloopt dan via de low gain antenna, die in contact staat met NASA’s 70m schotel van het Deep Space Network (DSN)  in Canberra, Australië. De start van het remmen begint als de twee brandstoffen aan boord – monomethylhydrazine en stikstof oxiden - in de motor komen en dan gemixt worden. Ze zijn hypergolisch, dat wil zeggen dat ze zonder vonken dan direct zullen ontbranden. Vanaf dat moment zullen de raketmotoren ontbranden en 424 Newton aan stuwkracht produceren, een kracht gelijk aan de kracht die een massa van 45 kg op het aardoppervlak uitoefent.

De motoren zullen naar verwachting 139 minuten lang werken om de juiste, lagere snelheid te bereiken, de zogeheten Mars Orbit Insertion (MOI) burn. Er zijn accelerometers aan boord die de snelheid in de gaten houden en die de motoren een seintje zullen geven dat ze kunnen stoppen – geen vluchtleider in Darmstadt die daar aan te pas komt. Mochten de accelerometers niet werken, dan is dan niet direct fataal. Er is een ‘MOI Timeout’ ingebakken in de software, waarbij de motoren uiterlijk na 147 minuten zullen stoppen. Na de afremming zal de TGO weer een halve slag draaien en zullen de grote antenne en zonnepanelen in hun normale stand worden gezet, waarna de gewone communicatie kan worden hervat. De eerste tijd zal de baan van de TGO sterk elliptisch zijn, met een kortste afstand van 250 km en een langste afstand van maar liefst 100.000 km van Mars. Eén omwenteling duurt dan vier dagen. In januari 2017 zal de baan door koerscorrecties worden verlaagd tot een cirkelvormige baan 400 km boven het oppervlak van Mars, waarvoor dan nog maar één dag voor een omwenteling nodig is. :bron: Bron: NASA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *