11 december 2023

Plan voor een maantelescoop

de Maan als lokatie voor een grote radiotelescoop

Credit: NASA

Gisteren stond er in het AD een aardig artikeltje over Nederlandse sterrenkundigen die een plan hebben voor een maantelescoop. Het plan is om binnen tien jaar op de Maan een radiotelescoop neer te zetten die ongehinderd door het ontbreken van een dampkring en de afwezigheid van storend radioverkeer radiosignalen uit de ruimte kan ontvangen. Aldus wetenschappers van het instituut Astron in Dwingeloo. Die willen samen met het Duits-Franse lucht- en ruimtevaartbedrijf EADS de radiotelescoop op de Maan gaan bouwen. De telescoop zou op de achterkant van de maan moeten worden gebouwd, geheel in de radiostille kant van onze naaste buur. De radiotelescoop zou bestaan uit 25.000 sensoren die door een onbemand ruimtevaartuig op de maan worden geplaatst en die tesamen één grote radioantenne vormen met een diameter van 350 km. Met de radiotelescoop wil men onder andere waarnemingen doen aan de zogenaamde re-ionisatiefase in het vroege heelal en een zoektocht in het radiogolfgebied naar de allereerste actieve zwarte gaten in het heelal. Dat item van de re-ionisatie heb ik in een eerdere astroblog ook al eens genoemd, ben eventjes klein welke precies, maar ik zal daar later wel op terug komen. Mocht ik het vergeten dan moeten de trouwe lezers van de astroblogs mij er maar even op attent maken. Het type radiotelescoop dat men op de Maan wil neerzetten, waarbij verschillende kleine radiosensoren gebundeld worden tot één grote telescoop, wordt overigens ook op aarde gebouwd, en wel in Drente. Dat is het zogenaamde Lofar-project. Kortom, er wordt weer mooi werk verricht daar in het verre Drenthe! Bron van dit alles: AD.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d