13 juni 2024

“May the fourth be with you”

H.G.Well's tijdmachine

Credit: Public Domain

Vandaag, 4 mei, kijken we terug in de tijd. Op dodenherdenking herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen sindsdien waar Nederlanders bij betrokken waren. Bij de herdenking op de Dam legden 61 kinderen een bloem op het nationaal monument, omdat het 61 jaar geleden is dat WOII afliep.
De tijd is ook onderwerp waar het Amerikaanse tijdschrift Scientific American in een speciale Engelstalige editie aandacht aan besteedt. In 14 interessante artikelen worden alle aspecten van tijd belicht. Zo zijn er twee artikelen van de hand van de bekende wetenschapper en auteur Paul Davies, over het mysterieuze vloeien van de tijd en over tijdmachines. In dat laatste artikel komt Davies te spreken over wormgaten, tunnels die twee lokaties in de ruimte met elkaar verbinden. Wormgaten zouden theoretisch de mogelijkheid bieden om terug te reizen in de tijd. Maar ja, zie maar eens ergens in het heelal een wormgat te vinden en probeer daar vervolgens maar eens heelhuids doorheen te vliegen. Interessant is Davies’ suggestie dat een volgende generatie deeltjesversnellers wellicht in staat is om wormgaten te produceren. Kijk, dat zet tenminste zoden aan de dijk! De relativiteitstheorie van de heer Einstein is trouwens duidelijk over tijdreizen naar de toekomst: dat kan sowieso en het is nog een stuk makkelijker dan tijdreizen naar het verleden. Kwestie van proberen zo snel mogelijk te reizen, zodat de lokale tijd van de reiziger langzamer gaat lopen dan van de achterblijvers. Je hoeft daar ook niet per sé de snelheid van het licht voor te halen. Een vliegtuig dat gedurende acht uren met 920 km per uur heeft gevlogen, een dagelijkse bezigheid voor veel piloten en reizigers, schijnt al 10 nanoseconden achter te lopen t.o.v. niet bewegende mensen. Andere artikelen in het themanummer gaan o.a. over de psychologie van tijd, de biologische klok en de wijze waarop we tijd meten. Voor astronomen zijn naast Davies’ artikelen ook de laatste drie interessant: eentje van John D.Barrow en John K.Webb over natuurconstanten die niet zo constant blijken te zijn, eentje van Gabriele Veneziano [1]degene die eind jaren zestig als eerste de string-theorie verzon. over het onvermijdelijke onderwerp ‘het begin van de tijd met de Big Bang’ en tenslotte Lee Smolin over atomen van ruimte en tijd. Die laatste heb ik begin januari nog besproken over z’n felle strijd tegen het anthropologische principe. Kortom, een interessant nummer over tijd van Scientific American waar we de komende tijd tijdelijk ’n tijdje uitgebreid de tijd voor gaan nemen 🙂 Mocht ik nog nuttige gedachtenspinsels tegenkomen dan zal ik daar op dit podium uiteraard aandacht aan besteden.

Voetnoten

Voetnoten
1 degene die eind jaren zestig als eerste de string-theorie verzon.
Share

Speak Your Mind

*