23 oktober 2018

Belangrijkste camera van Hubble valt uit

Foto van supernovarestant 1987a door de ACS gefotografeerdDe laatste dagen valt er heel veel uit. Gisteravond is het Nederlands elftal uit het WK in Duitsland gevallen (:-( ) en dit weekend werd ook bekend dat op maandag 19 juni om 19.15 uur (onze tijd) de belangrijkste camera van de Hubble ruimtetelescoop is uitgevallen. De camera, de Advanced Camera for Surveys (ACS) geheten, gaf plotseling meldingen van stroomstoten van meer dan 15 volt in de CCD Electronics Box (CEB) en daar kan het beestje kennelijk niet tegen. Automatisch ging de ACS is een soort slaaptoestand. De heren en dames technici zijn sindsdien bezig om te kijken hoe groot de schade is die de stroompiek heeft veroorzaakt en of de ACS weer in de normale staat kan terugkeren. De ACS wordt gebruikt om onder meer foto’s van melkwegstelsels te maken.
Interessant is natuurlijk de vraag wat de stroompiek deed veroorzaken. Op een collega astroblog (Tom’s astroblogs) wordt gezegd dat kosmische straling de boosdoener zou zijn. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.