1 oktober 2023

Samenstand van enkele planeten en de maan

Samenstand planeten en de Maan op 21 en 22 augustus

Credit: Sky & Telescope

Wie de komende dagen vroeg uit de veren moet kan een mooie conjunctie (samenstand) zien van enkele planeten en de Maan. Het begint morgenochtend al (21 augustus) als om een uur of zes Mercurius en Saturnus dicht bij elkaar staan. Het gebeurt allemaal in het oosten (zoals vaker:-)) en de Sterrengids geeft je weinig kans. De zon komt dan op, dus echt donker is het niet en het vindt allemaal laag aan de horizon plaats. Een dag later, dinsdag de 22e, kan je om 5.45 uur ’s morgens een mooie samenstand zien van Mercurius, Saturnus, Venus en de smalle maansikkel. Het kaartje laat het allemaal goed zien (van Sky & Telescope geleend, dus ENE=Oost Noord Oost). Nou maar hopen dat het KNMI in De Bilt ook even mee wil werken om ons wolkeloze ochtenden te bezorgen.
Grappig trouwens te lezen dat de Sterrengids 2006 over een weekje niet meer klopt. Op dezelfde pagina waar die info over de samenstand staat (blz.68) staat een kaartje van de planetoïde Ceres. Goh, wie had bij het drukken van de sterrengids kunnen denken dat we over een week spreken van de planeet Ceres

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: