15 juli 2024

M32 is 210 miljoen jaar geleden gebotst op het Andromedastelsel

Infrarood opname van de ringen van stf en gas in M31. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Ariz


Het bekende Andromedastelsel (M31) in het gelijknamige sterrenbeeld Andromeda, buurstelsel van ons Melkwegstelsel, ziet er in telescopen zo vreedzaam en rustig uit. Maar schijn bedriegt. Astronomen hebben namelijk met behulp van de infrarood ruimtesatelliet Spitzer bewijs ontdekt van een frontale botsing langgeleden tussen M31 en een naburig dwergsterrenstelsel, M32. Vandaag, 19 oktober,verschijnt in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel over de ontdekking (en alhier te verkrijgen). Het bewijs bestaat uit een niet eerder waargenomen gas- en stofring diep in het Andromedastelsel. De groep astronomen, die onder leiding staat van David Block (Universiteit van Witwatersrand, Johannesburg, Zuid-Afrika), ontdekte de ring met behulp van de Infrared Array Camera (IRAC) aan boord van NASA’s Spitzer Ruimtetelescoop. Eerder was al een buitenste ring in M31 ontdekt op een afstand van ruim 30.000 lichtjaar van het centrum. De nieuw ontdekte ring bevindt zich op zo’n 1.500 lichtjaar van het centrum en heeft afmetingen van ongeveer 3.200 bij 4.800 lichtjaar. De beide ringen zijn vergelijkbaar met de rimpels in het water als er steen in wordt gegooid. Computerberekeningen van het team hebben duidelijk gemaakt dat de botsing zo’n 210 miljoen jaar geleden moet hebben plaatsgevonden en dat M32 via de poolas in botsing met z’n veel grotere buur M31 moet zijn gekomen.

Voor M31 betekende zo’n botsing niet zo veel, maar M32 moet door de botsing ongeveer de helft van z’n oorspronkelijke massa zijn kwijtgeraakt. Een animatie van de botsing is voor de liefhebbers hier te bekijken (3,3 Mb groot). Een ‘gewone’ foto van M32 en het zuidelijk gedeelte van M31, zoals gefotografeerd door David Malin, is hiernaast te zien. Ook een juweeltje hoor. M32 is de lichte vlek linksboven.
Sterrenkundigen vermoeden dat over zo’n 5 tot 10 miljard jaar (ze kunnen er een paar miljard jaar naast zitten:-)) de Melkweg en M31 ook zullen botsen. Maar die twee stelsels zijn qua massa ongeveer gelijkwaardig. Vermoedelijk zal die botsing leiden tot de vorming van een groot elliptisch sterrenstelsel. Maar dat duurt nog wel even, dus u kunt gerust gaan slapen. Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Share

Speak Your Mind

*