21 september 2018

In het Ruhrgebied verrijst een astronomiepretpark

In het Ruhrgebied in Duitsland zal de komende jaren een astronomiepretpark worden De obelisk op de Halde Hohewardgebouwd! De bedoeling is dat er in totaal negen grote attracties zullen worden gebouwd op de 160 meter hoge berg Halde Hoheward, een berg van steenkoolafval die tussen de A2 en de Emscher bij Herten en Recklinghausen ligt. Op de berg is momenteel al een negen meter hoge obelisk te vinden, waarmee in een cirkelvormig gebied met een diameter van 62 meter de plaatselijke (zonne)tijd en datum kunnen worden afgelezen. Op 17 mei 2005 is die daar geplaatst. In 2007 moet daar een tweede attractie bijkomen, namelijk het Horizont-observatorium. Dat wordt een cirkelvormige vlakte van 100 meter diameter die wordt overspannen door twee reusachtige halve bogen. De ene boog staat in het vlak van de plaatselijke meridiaan en de andere zal schuin op de horizon in het vlak van de hemelequator staan (zie afbeelding). Beide bogen zullen ‘s nachts worden verlicht, zodat zij net als de hemelcirkels in een planetarium tegen de sterrenhemel zullen aftekenen. Er zal ook een amfitheather komen met een diameter van 30 meter, het Model van het Horizont-observatorium bij nachtSterntheater. Wie op de top van de Halde Hoheward staat ziet 360 graden om zich heen alleen maar hemel. Het omringende landschap is nagenoeg verdwenen, op wat overgebleven oude fabriekshallen en andere archeo-industri

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.