26 februari 2024

Gravity B satelliet bewijst ruimte-tijd kromming

frame-dragging veroorzaakt door de Aarde

Credit: Stanford University

Op 14 april j.l. maakte Professor Francis Everitt (Stanford Universiteit, VS) op een bijeenkomst van de American Physical Society (APS) in Jacksonville (Florida, VS) bekend dat met behulp van de Gravity B satelliet de kromming van de ruimte-tijd volgens de relativiteitstheorie definitief bewezen is. De Gravity Probe-B (GP-B kortweg) werd april 2004 gelanceerd door de NASA. Doel van de missie was om twee effecten van de Algemene Relativiteitstheorie (ART), door Albert Einstein in 1915 opgesteld, te meten:

  1. het geodetische effect, waarbij de ruimte-tijd rondom de Aarde door de gravitationele van de massa van de Aarde iets gekromd is;
  2. ‘frame-dragging’ (ik weet even geen vertaling; wie het weet mag ’t zeggen. Zie trouwens de figuur hierboven voor een schets van het effect), d.w.z. dat wil zeggen dat de Aarde door haar rotatie de ruimte-tijd een tikkeltje achter zich aansleept.

Aan boord van de GP-B bevinden zich vier ultranauwkeurige gyroscopen. Door het geodetische effect zou de stand van de gyroscopen volgens de ART na een jaar met 6,606 boogseconden verschoven moeten zijn en de frame-dragging zou nog eens voor een draai van 0,039 boogseconden verantwoordelijk zijn.  Die laatste hoeveelheid staat gelijk aan de dikte van één haar op een afstand van bijna een halve kilometer! Eigenlijk zouden de resultaten van de GP-B pas in december 2007 bekend worden gemaakt, maar Everitt kon op die conferentie al het mooie nieuws melden. De voorspellingen van Einstein zouden met een precisie van beter dan 1% juist zijn! In de data van de GP-B bleken in eerste instantie ook andere draaiingen in de gyroscopen voor te komen, maar deze bleken veroorzaakt te worden door de mechanische rotoren in de gyroscopen. Toen het effect hiervan bekend was kon de ruis van het signaal worden afgetrokken en hield men het relativistische effect over. En dat bleek goed overeen te komen met de ART. Einstein had het weer eens bij het rechte eind. Bron: Stanford Universiteit.

  M’n website wordt tegen spam beschermd door de combinatie van Spam Karma 2 en Akismet. Deze laatste heeft vandaag weer een grens overschreden: meer dan 1.000 spams zijn verorberd! Goede waakhond hoor 🙂 .

Share

Speak Your Mind

*