13 november 2018

Gravity B satelliet bewijst ruimte-tijd kromming

frame-dragging veroorzaakt door de AardeOp 14 april j.l. maakte Professor Francis Everitt (Stanford Universiteit, VS) op een bijeenkomst van de American Physical Society (APS) in Jacksonville (Florida, VS) bekend dat met behulp van de Gravity B satelliet de kromming van de ruimte-tijd volgens de relativiteitstheorie definitief bewezen is. De Gravity Probe-B (GP-B kortweg) werd april 2004 gelanceerd door de NASA. Doel van de missie was om twee effecten van de Algemene Relativiteitstheorie (ART), door Albert Einstein in 1915 opgesteld, te meten:

  1. het geodetische effect, waarbij de ruimte-tijd rondom de Aarde door de gravitationele van de massa van de Aarde iets gekromd is;
  2. ‘frame-dragging’ (ik weet even geen vertaling; wie het weet mag ‘t zeggen. Zie trouwens de figuur hierboven voor een

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.