2 maart 2024

Stel dat Eta Carinae ontploft…

Impressie van een nabije supernova

Credit: NASA

Deze week kwam de melding dat sterrenkundigen de allergrootste supernova-explosie ooit hebben waargenomen, SN 2006gy in het sterrenstelsel NGC 1260. Het vond 240 miljoen lichtjaar hiervandaan plaats en dankzij die grote afstand was het spektakel niet destructief voor het leven op Aarde. Maar een ster als Eta (η) Carinae zou ook met dezelfde kracht kúnnen exploderen en die staat slechts 7.500 lichtjaar van ons vandaan. Da’s 32.000 keer dichterbij dan SN 2006gy. “Op Aarde zijn we door onze beschermende atmosfeer waarschijnlijk beschermt tegen de gammastraling van een dergelijke nabije supernova, maar astronauten en satellieten zouden het echt te verduren krijgen.” schreef ik geruststellend in m’n blog. Maar ik las vandaag een artikel over de gevolgen van een mogelijke supernova-explosie van Eta Carinae en het zit iets gecompliceerder in elkaar dan ik schreef (zo gaat het meestal). Even een paar mogelijke gevolgen op een rijtje:

 • een dosis gammastraling kan boven een bepaalde waarde dodelijk zijn. In 2005 verscheen een artikel in The Astrophysical Journal waarin werd berekend dat een gammaflitser [1]Gammaflitsen kunnen ontstaan door een supernova van een zware ster binnen een afstand van maximaal 6.500 lichtjaar met een dosis gammastraling binnen 10 seconden een groot deel van het leven op Aarde kan uitroeien [2]bij de massale extinctie in het Ordovicium 440 miljoen jaar geleden schijnt dit daadwerkelijk te hebben plaatsgevonden. Oeps!
 • de gammastraling zou ook de helft van de beschermende ozonlaag in de dampkring vernietigen en daardoor zou ook een deel van het leven verdwijnen, met name doordat plankton in de oceanen sterft en daardoor de voedselketen ingrijpend veranderd.
 • Stikstofatomen van de supernova zouden in de atmosfeer NO2 moleculen aanmaken en die zouden de atmosfeer doen verduisteren. Ook dat zou weer een deel van het leven kunnen vernietigen.

Afijn, geen prettige vooruitzichten eigenlijk bij een supernova van de klasse SN 2006gy. Goed nieuws is wel dat de bipolaire structuur van Eta Carinae (zie de beroemde Hubblefoto van de Homunculusnevel rondom Eta Carinae) van de Aarde af gericht is en de dodelijke gammastralen ons dus waarschijnlijk zullen missen. Aldus sterrenkundige Mario Livio deze week op een persconferentie. Pfffff, ik kan weer rustig slapen. Bron: Cosmic log.msnbc.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Gammaflitsen kunnen ontstaan door een supernova van een zware ster
2 bij de massale extinctie in het Ordovicium 440 miljoen jaar geleden schijnt dit daadwerkelijk te hebben plaatsgevonden

Comments

 1. Piet Heyn zegt

  Eta Carina will be the most important reason for the happening of 2012. The shock wave will alter our grafivity field, and change our polarity. This will open open up a new dimension in our multi-dimensional universe. The shock wave will reach us at exactly the 21 December 2012, and will coincide with the profety of the Maya's. In fact, the most cosmic extinctions will coincide within a change of our gravity field. This within a cycle of 12.600 or 25.000 years. Then there's an aligment with other galaxy's or other heveanly body's, which will subside in a change of gravity, or polarity. In this case we will experience a change of our whole fysical experience on this earth…

 2. And where/when did you receive this wisdom?

 3. Piet Heyn zegt

  Goof, ben jij het ( Adrianus V ) ? Ik ben Corné, ken je me nog van het JWG-kamp te Lunteren ( 1977 ) ? Ik vind het machtig interessant wat je blogt…

 4. Piet, ik moet je teleurstellen. Ik ben niet Goof. Ik – Arie Nouwen – ben wel ooit lid geweest van de JWG, in de tijd dat Bert van Sprang daar toen nog de scepter zwaaide. Ja, dat was wel ongeveer rond 1977, dus we praten wel over dezelfde tijd. Nee, met een JWG-kamp heb ik nooit meegedaan. Wel met de internationale kampen in Havelte, twee keer.

 5. Piet Heyn zegt

  Ja, Bert van Sprang, die heeft ooit ( in 1978 ) nog een telescoop voor me gebouwd.

 6. Piet Heyn zegt

  Dat meen je niet. Werkelijk ? Dat zou kunnen, ik heb niets meer van hem vernomen sedertdien. Goh, dat is niet fijn.

Speak Your Mind

*