5 december 2023

Ga de ‘groene komeet’ bekijken!

vz13.jpg

Credit: Günther Strauch

We hadden al een tijdje groene stroom, maar nu is er een nieuwe loot aan de groene boom. Er is namelijk aan de noordelijke sterrenhemel momenteel een vrij heldere komeet zichtbaar die een merkwaardig groene kleur heeft: C/2006 VZ13 Linear. Hij staat nu in het sterrenbeeld Draak (zie het kaartje hieronder met de baan van de komeet van 9 tot 15 juli). Hij beweegt richting sterrenbeeld Boötes. De komeet werd november 2006 ontdekt. Hij is nu van magnitude 9, maar de verwachting is dat hij rond midden juli van magnitude 7 zal zijn en dat hij in een kleine telescoop of verrekijker al zichtbaar zal zijn. Hiernaast een foto van de komeet gemaakt door Günther Strauch uit Borken (hetgeen in Duitsland schijnt te liggen). Geen idee hoe de komeet aan die opvallend groene kleur komt. Zouden er algen in zitten? 😀 Nu we het trouwens toch over waarneemnieuws hebben: er is ook een grote zonnevlek te zien, nr. 963 genaamd. Meer info daarover te verkrijgen op Spaceweather.com. Da’s trouwens ook de bron voor het bericht over de groene komeet: Spaceweather.com.

c2006vz13_map.png

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: