3 december 2023

Noord-Amerikanevel via de autoguide

ngc7000_pp.jpgVan de bekende amateur-astrofotograaf Peter Pulles uit Arkel kreeg ik dit weekend een foto van de Noord-Amerikanevel [1]de welbekende emissienevel NGC 7000 in Zwaan, gelegen op een afstand van 2.200 lichtjaar, die hij met behulp van de autoguide-techniek heeft gevolgd. Bij die techniek wordt een webcam op de telescoop gekoppeld aan een laptop, waarop autoguide-software staat. Met die software wordt voortdurend een volgster in de gaten gehouden en de telescoop gecorrigeerd. Op internet is dat soort software volop verkrijgbaar, deels freeware, deels commercieel. Peter maakte gebruik van PHD Guiding, freeware van Stark Labs. Even een deel van de technische info die Peter gaf over de foto: NGC 7000, woensdagochtend 19 juli omstreeks 01:48 h MEZT […] 300 sec belicht op iso 800 met een Hutech modded Canon 350 aan een William Optics 66SD APO voorzien van Televue RP fieldflattener volgkijker D80/f500 RR-ALU met 2x barlow op een ASH instelslede, samen op een met DEC unit voorziene Vixen GP reismontering met FS2 sturing […] en nabewerkt in ACDSee PRO 8.0 (contrast, curves, noise reductie, verscherping, conversie naar JPEG […]. Volgende keer s.v.p. een afkortingenlijst meesturen 😉

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 de welbekende emissienevel NGC 7000 in Zwaan, gelegen op een afstand van 2.200 lichtjaar

Comments

 1. nee hier geen commentaar op,maar…..
  EEN PRETTIGE VAKANTIE!!!!

  PAULA

 2. Hoi Paula,

  Thanx!

  Grz,

  Adrianus

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: