2 oktober 2023

Het einde van alles (4): het einde van de Zon

het einde van de Zon

Credit: NASA, ESA, Andrew Fruchter (STScI), and the ERO team (STScI + ST-ECF)

Gisteren het einde van de Aarde. Vandaag het einde van de centrale ster in het zonnestelsel, het object waar het allemaal mee begonnen is, de Zon. Dat einde is een zeer langdurig proces en het zal ergens tussen 7,5 miljard en 1 biljoen jaar (=1012 jaar, de Amerikanen praten over een ’trillion’) plaatsvinden. Na de fase van heliumverbranding in de Zon zal er volgende fase zijn van koolstofverbranding en tenslotte zuurstofverbranding in het centrum. Voor een volgende verbrandingsfase van nog zwaardere elementen heeft de Zon niet genoeg massa. De buitenlagen zullen afgestoten worden, met een omringende planetaire nevel als gevolg en de Zon zal z’n pensioen als witte dwerg doorbrengen. Die hebben echter ook niet het eeuwige leven en na ongeveer 1 biljoen jaar zal de witte gloed uitgebleekt zijn en zal een koude zwarte dwerg overblijven. Tenminste in theorie, want sterrenkundigen hebben die sintels van wat eens prachtige blinkerende sterren waren nog nooit gezien. Simpelweg omdat de tijd tussen de Big Bang en nu te kort is geweest (!) om dergelijke overblijfselen van witte dwergen te vormen. Morgen: het einde van het zonnestelsel.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: