15 juli 2024

Dinosauruskiller deel van een familie

Impressie van fragmenten van de Baptistina planetoïde. Credit: NASA/JPL-CalTech.

De planetoïde die 65 miljoen jaar geleden op Aarde botste en daardoor de dinosaurussen heeft doen uitsterven maakte deel uit van een grote groep planetoïden, die zelf weer het resultaat is van een botsing van twee grote planetoïden 160 miljoen jaar geleden. Aldus een onderzoek van Dr. William Bottke en Dr. David Nesvorny van het Southwest Research Institute (Boulder, VS) en Dr. David Vokrouhlicky van de Charles Universiteit (Praag, Tsjechië), die daarover vandaag een artikel publiceren in Nature. Volgens de drie heren moet er 160 miljoen jaar terug een botsing hebben plaatsgevonden tussen een planetoïde van 170 km doorsnede en eentje die ‘slechts’ 60 km in doorsnede was en dat resulteerde in een zwerm kleinere brokstukken, de Baptistina familie [1]Genoemd naar planetoïde 298 Baptistina, die op 9 september 1890 door Auguste Charlois in Nice werd ontdekt. Hij is 30 km lang en 13 km breed en het vermoeden bestaat dat dit het grootste … Lees verder.  Die familie telde zo’n 300 planetoïden die groter dan 10 km waren en zo’n 140.000 stuks die groter dan één km waren. Die bevonden zich in het begin nog keurig in de gordel van planetoïden tussen Mars en Jupiter, maar onder invloed van de warmte van de zon gingen de Baptistina’s langzamer bewegen en daardoor kwamen ze ook terecht in de binnenste regionen van het zonnestelsel. En dat leidde tot een toename van de inslagen van planetoïden de laatste 150-100 miljoen jaar op de binnenplaneten zoals de Aarde en Venus, waaronder de grote klap waarmee de dinosaurussen verdwenen [2]Een planetoïde die ook wel de K/T impactor wordt genoemd, welke naam komt van het Krijt en Tertiair, de geologische periode waarin het plaatsvond. Het bewijs hiervoor zou o.a. de wereldwijde … Lees verder. De bekende krater Tycho op de Maan is waarschijnlijk ook door een lid van de Baptistina familie ontstaan, pakweg 108 miljoen jaar geleden. En nu wil iedereen uiteraard weten of we er van af zijn van die vervelende familie. Bottke en collegae moeten ons daarin helaas teleurstellen, want uit hun berekeningen blijkt dat zo’n 20% van de hedendaagse Aardscheerders, de planetoïden die in de buurt van de Aarde komen en kans maken met ons in botsing te komen, tot de Baptistina familie behoort. Slik! 🙁 Bron: SWRI News Release.

Voetnoten

Voetnoten
1 Genoemd naar planetoïde 298 Baptistina, die op 9 september 1890 door Auguste Charlois in Nice werd ontdekt. Hij is 30 km lang en 13 km breed en het vermoeden bestaat dat dit het grootste overblijfsel is van de Baptistina familie. Doet die naam trouwens niet denken aan de één of andere Maffiafamilie? 👿
2 Een planetoïde die ook wel de K/T impactor wordt genoemd, welke naam komt van het Krijt en Tertiair, de geologische periode waarin het plaatsvond. Het bewijs hiervoor zou o.a. de wereldwijde aanwezigheid zijn van een laagje iridium op de Krijt-Tertiairgrens.
Share

Comments

 1. jacqueline zegt

  Je schrijft dat toen die planetoïden terecht kwamen in de binnenste regionen van het zonnestelsel, dat tot een toename van de inslagen leidde in de laatste 150-100 miljoen jaar op o.a. Aarde. Verspreid over zoveel jaar>>>niet allemaal tegelijkertijd. Dat kan dan niet voor 1 giga-stofwolk van iridium zorgen…
  Of moet 1 grote inslag dat in z’n uppie voor elkaar hebben gekregen (is het mogelijk dat zo’n inslag de HELE AARDE IN 1X met een stofwolk van iridium bedekt???????? )
  Tja, je was er ook niet bij toen t gebeurde natuurlijk! 😉

  Je hebt t over krater Tycho op de maan>>>betekend dat dat er op de maan ook zo’n laagje van iridium te vinden is?

 2. Ja, de K/T impactor, de 10 km grote planetoïde die 65 miljoen jaar geleden insloeg, zorgde in z’n eentje voor dat dunne laagje Iridium. Het is over de hele wereld teruggevonden in exact dezelfde laag met dezelfde ouderdom. Op de maan zou dat ook terug te vinden moeten zijn, maar ik heb geen idee of de astronauten er toen naar gezocht hebben of dat het in de teruggenomen maanstenen te vinden is.

 3. jacqueline zegt

  Eigenaardig dat dat laagje over de hele aarde hetzelfde is dan. Je zou toch verwachten dat op de plaats van de inslag méér van dat goedje moet liggen dan aan de andere kant van de aarde.
  Weet jij of er ergens een verslag van dat onderzoek te bekijken is? Ik zou graag willen weten hoe dat er dan uit moet hebben gezien….
  (errrrrug he, altijd nieuwsgierig!!!!! 🙂 )

 4. Kijk hier maar es. Op de Nederlandse wikipedia staan ook vermeldingen (zoek maar es op iridium), maar die zijn niet zo uitgebreid.

 5. jacqueline zegt

  Ik wist niet dat de hoeveelheid info per taal verschillend was, dus bedankt voor de tip!!!!
  Ik vond op internet nog wat over de dino-killerrrrrr….
  http://www.dinosaurus.net/AlgemeneInfo/Uitsterven/uitsterven1.htm

Speak Your Mind

*