Het gangbare beeld van het ontstaan van sterren is dat gas- en stofwolken ineenkrimpen onder invloed van de zwaartekracht en dat er op een gegeven moment een kritische temperatuur wordt overschreden zodat kernfusie start. Maar dat beeld moet wellicht voor de allereerste generatie sterren vlak na de oerknal worden gecorrigeerd. Twee sterrenkundigen, te weten Liang Gao (Universiteit van Durham, Zuid-Afrika Engeland) en Tom Theuns (Universiteit van Antwerpen), hebben namelijk simulaties gedaan van de effecten van zogenaamde ‘warme’ donkere materie [1]Natuurkundigen onderscheiden drie types donkere materie: hete, warme en koude. Alle drie zijn puur hypothetisch! Warme donkere materie schijnt te bestaan uit zogenaamde steriele neutrino’s. in dat vroege heelal en daaruit blijkt dat er filamenten van die materie kunnen ontstaan, sommigen wel 9.000 lichtjaar lang [2]Dat is ongeveer een kwart van de lengte van het gehele Melkwegstelsel., en die filamenten kunnen ineenklappen tot een lange reeks lichtgewicht sterren. Volgens Gao en Theuns kunnen die sterren vervolgens samensmelten tot superzware zwarte gaten, die zich in de centra van sterrenstelsels bevinden. Tot nu toe had men het idee dat in dat vroege heelal vooral koude donkere materie een rol speelt bij het ontstaan van de eerste generatie sterren. Koude donkere materie bestaat in theorie uit langzaam bewegende donkere deeltjes, waarvan de nadere identiteit nog onbekend is. Maar deze soort materie geeft teveel problemen met waargenomen structuren van sterrenselsels. Zo zouden er volgens het model van de koude donkere materie rondom sterrenstelsels heel veel dwergstelsels moeten zijn. Maar die zijn niet in die mate waargenomen. Vandaar dat theoretici gaan stoeien met andere vormen van donkere materie en zo kwamen Gao en Theuns op die warme donkere materie uit. Met verrassende consequenties, zoals we hebben gezien. Lauw hoor, die warme donkere materie. 🙂 Bron: Physicsworld.com.
Voetnoten
↑1 | Natuurkundigen onderscheiden drie types donkere materie: hete, warme en koude. Alle drie zijn puur hypothetisch! Warme donkere materie schijnt te bestaan uit zogenaamde steriele neutrino’s. |
---|---|
↑2 | Dat is ongeveer een kwart van de lengte van het gehele Melkwegstelsel. |
Op arxiv.org is trouwens ook een totaal andere opvatting te vinden over donkere materie, Adrianus.
Minder spectaculair, maar daarom niet minder interessant.
Quote:
…opens up the possibility that dark energy (and possible dark matter) could be large scale manifestations of quantum gravity corrections to classical general relativity.
Zolang er geen duidelijk zwaartekracht model is blijft het alleen maar speculatie.
Wel leuk, maar het gevaar bestaat dat het alleen een poging is om het standaard model te handhaven.
Yep, er zijn vele modellen en varianten op donkere materie en energie. Hete, warme, koude, noem ze allemaal maar op. Ik spreek ook geen keuze uit, maar geef alleen weer welke opvattingen en ideeën de dames en heren geleerden er over hebben.
Dus deze puur HYPOTHETISCHE varianten van donkere materie bestaan in THEORIE uit iets waarvan de IDENTITEIT nog NIET BEKEND is.
Voorlopig wordt ik daar niet warm of koud van… 😉
Het is inderdaad puur studeerkamerwerk.
Ik wist niet dat de universiteit van durham in zuid-afrika lag.
Dat is een vergissing inderdaad – zie http://star-www.dur.ac.uk/~gao/
DEZE Durham ligt in Engeland.
Oeps foutje, sorry.