24 juli 2024

Zonnewijzers, zonneuitbarstingen en afgehakte staarten

Staart van komeet Encke wordt afgesneden

Credit: NASA

Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld viert vandaag de ruimtevaart z’n vijftigste verjaardag. Ik heb daar maandag aandacht aan besteed, dus ik ga dat niet allemaal herhalen. Wat ik wel even wil melden is dat morgenavond bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing zal worden gegeven door Ir.H.J.Hollander over zonnewijzers. Niet echt een onderwerp dat mij persoonlijk boeit, maar wie weet kan dat wel veranderen. Zaterdagavond zal ik er vast een stukje aan wijden. Nou we het toch over de zon hebben: met behulp van NASA’s STEREO satelliet hebben ze gezien hoe een coronale massa-ejectie (CME, d.w.z. een grote uitbarsting in de buitenste atmosfeer van de zon) tot het losraken van de plasmastaart van een komeet heeft geleid! Op 20 april j.l. kwam zo’n wolk in botsing met de staart van de bekende komeet Encke. De waarnemingen laten zien dat de komeetstaart daarbij in helderheid toenam en vervolgens door de zonnedeeltjes werd meegesleurd (zie ook de foto hierboven). Als een soort van scheermes heeft zo’n CME de staart losgesneden van de moederkomeet. Direct verantwoordelijk hiervoor was een zogenaamde magnetische reconnectie in het magnetische veld van de zon, een explosief proces veroorzaakt door die CME. Door dit proces wordt het magnetische veld samengedrukt en dat leidt tot het doorsnijden van de staart van de komeetkern. Een animatie hoe dat allemaal in z’n werk is gegaan kan je hier bekijken (7 Mb, mpeg-formaat). Verbazingwekkend welke dingen ze soms in de ruimte ontdekken, toch? Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Jacqueline zegt

    Ja, echt bijzonder!!!!!
    Ik zag het ‘afgehakte staart-filmpje’ maandag, en heb het wel een paar keer afgedraaid, zo leuk dat ’t is vastgelegt op beeld, dan kunnen wij ook ff meegenieten he!!! 🙂
    De animatie had ik nog niet gezien. Erg leuk, want ik vroeg me al af hoe zoiets in z’n werk gaat!
    Nou, neem morgen maar een extra sterk bakkie koffie dan, om helder te blijven tijdens de zonnewijzer-lezing! (of ’t helpt…??? 😉 )

Speak Your Mind

*