29 november 2023

Veiling meteorieten levert te weinig op

De Willamette meteoriet. Credit: Wikipedia.

Een veiling bij Bonhams veilinghuis (V.S.) van twee beroemde stukken meteoriet heeft zondag te weinig geld opgeleverd en daarom heeft veilingmeester Malcolm Barber de stukken niet verkocht. Het ging om de 13,6 kg zware Willamette meteoriet [1]Dit stukje is een deel van de totale Willamettemeteoriet, die sinds 1908 wordt bewaard in het American Museum of Natural History. Hij is 15,5 ton zwaar. , die in 1902 in Oregon is gevonden, en de in 2005 in Kansas gevonden Brenham Main Mass, die met z’n 640 kg een hele zware jongen is. De eerste moest volgens Barber $ 1,3 miljoen opleveren en die andere wel zo’n $ 630.000 tot $ 700.000. Voor alle duidelijkheid, dat is dus voor die Willamette welgeteld 100 dollar per gram [2]Ik heb net nog even de koers van goud opgezocht en die staat op € 17,- per gram.. 😯 Er werd voor de Willamette ‘ slechts’  $ 300.000 geboden en voor de Brenham had men ‘ maar’  $ 200.000 over. Veel te weinig in de ogen van Barber en daarom trok hij de stukken terug. Een metalen postbus met een gat erin, van een meteoriet die er in 1984  doorheen vloog, werd wel verkocht. Voor het niet misselijke bedrag van $ 83.000,- (geen idee of die meteoriet er nog in zat; soort van space-mail was dat geweest 🙂 ). Ook werd een stuk van een Siberische meteoriet verkocht voor maar liefst $122.750,-. Kortom, echt veel reden om te klagen had Barber niet. Ik ben benieuwd of Jantje Bartels ook bij de veiling aanwezig was. Da’s een bekende stenenverzamelaar in de lage landen en welbekend voor de Huygens- en Mercurius-intimi. Bij sterrenwacht Mercurius liggen een boel van dat gruis die meteorieten te bezichtigen. Bron: Yahoo News.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Dit stukje is een deel van de totale Willamettemeteoriet, die sinds 1908 wordt bewaard in het American Museum of Natural History. Hij is 15,5 ton zwaar.
2 Ik heb net nog even de koers van goud opgezocht en die staat op € 17,- per gram.

Comments

  1. jeremy duarte cordei zegt

    ik heb een paar jaar terug een meteoriet in de bergen van colombia gevonden interesse??? het steen heeft een andere stukje see in zich en komt niet meer los het lijkt een beetje op een schildpad

  2. Eh… hoe weet je dat het een meteoriet is?

    • jeremy duarte cordei zegt

      Ik heb hem in Colombia zelf naar een soort van specialist in meteorieten gebracht en hij heeft mij duidelijk gezegt dat het om een meteoriet ging.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: